Minder vragen over cannabis, meer over wetgeving

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jul 13, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Het aantal vragen over cannabis is voor het eerst in jaren gedaald, terwijl het aantal vragen over wetgeving nooit hoger lag dan in 2005. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2005 van de DrugLijn. Na enkele jaren van status-quo is het aantal vragen dat de DrugLijn beantwoordde in 2005 gestegen met acht procent. De lijn kent al een paar jaar een lichte daling van de telefoongesprekken, maar de anonieme e-mailservice is een succes. In totaal werden 1.348 e-mails beantwoord, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van 2004. Inmiddels contacteert meer dan een op de vijf mensen de DrugLijn via e-mail.

  Drukste jaar ooit
  In totaal kregen 6.227 bellers en mailers een antwoord op hun vragen, wat een stijging betekent van acht procent in vergelijking met 2004. De DrugLijn voerde 4.879 gesprekken: een daling met vijf procent, voor het derde jaar op rij. Omdat de duur van de gesprekken toeneemt en het beantwoorden van de e-mailvragen erg tijdsintensief is, werd 2005 het drukste jaar ooit voor de DrugLijn. "Het aantal gesprekken ligt bijna tien procent lager dan twee jaar geleden, maar het aantal uren dat de DrugLijn in gesprek was, ligt ondertussen tien procent hoger dan toen", aldus Tom Evenepoel, de coördinator van de lijn.

  Onduidelijk drugbeleid
  Ondanks die toename blijkt het aantal vragen over cannabis voor het eerst in jaren te dalen. Tegelijk valt op dat het aantal vragen over wetgeving de voorbije jaren nog nooit zo hoog lag als in 2005. Volgens de DrugLijn toont dat aan dat de onduidelijkheid op het vlak van het drugvervolgingsbeleid er niet kleiner op wordt. "In 35 procent van de gevallen ging de vraag over cannabis. Dat blijft veel, maar is een stuk minder dan de 41 procent uit 2004 en is het laagste percentage sinds 1999", zegt Evenepoel.

  Witte sneeuw
  Alcohol is de op een na meest besproken drug. Het percentage vragen over alcohol viel licht terug tot achttien procent. Net als in 2004 nam het aantal vragen over cocaïne toe. Ook het aantal vragen over medicatie is de voorbije jaren gestegen tot tien procent en ligt hoger dan de percentages voor drugs als xtc en heroïne.

  Openingsuur
  De DrugLijn maakte het voorbije jaar een grondige analyse van de tijdstippen waarop de telefoonlijn gecontacteerd wordt. Op basis daarvan werd beslist de openingsuren van de lijn aan te passen. Vanaf 1 augustus is de lijn bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 10 en 20 uur op het nummer 078/15.10.20 of via www.druglijn.be/contact. De DrugLijn zorgt voor een anoniem antwoord op alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. (belga/hln)
  bron ombudsman