Muira Puama

Discussion in 'Kruiden & cactus' started by Smarthead, Oct 7, 2005.

 1. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  Muira Puama

  Op website van supplementenverkopers circuleert een paper dat Franse sexuologen hebben gepresenteerd op het First International Congress on Ethnopharmacology in Straatsburg, 1990. Daaruit blijkt dat de helft van een groep mannen met erectieproblemen, die twee weken dagelijks 1,5 gram Muira Puama hadden geslikt, bij zichzelf verbetering bespeurde.


  Dat onderzoek is nooit gepubliceerd. Geen wonder: een controlegroep ontbrak. Toch is het paper voldoende aanleiding voor sommige bedrijven om Puama aan te prijzen als een testosteronbooster.


  Braziliaanse kruidengenezers gebruiken Muira Puama meestal met drie andere kruiden. Met z'n vieren zijn ze de actieve bestanddelen van het traditionele medicijn Catuama. Daarvan hebben onderzoekers ontdekt dat het bij dieren het corpus cavernosum ontspant. Daardoor kunnen de geslachtsorganen vollopen met bloed.


  Viagra doet dat ook, door de concentratie van het vaatverwijdende NO te bevorderen. De cocktail werkt echter op een andere manier - de onderzoekers weten nog niet precies welke. Maar van een testosteronverhogend effect is geen sprake. Maar of van deze vier kruiden Muira Puama werkelijk zo belangrijk was, is niet bekend.