Mystieke ervaringen door paddenstoel

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jul 11, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Gepubliceerd op dinsdag 11 juli 2006

  De illegale paddo-drug psilocybine kan behoorlijk heftige mystieke ervaringen veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij 36 vrijwilligers acht uur lang mochten hallucineren.
  Het onderzoek haalde de tijdgeest van de jaren '60 weer even terug. Toen werd er nog volop geëxperimenteerd met verschillende drugs, waaronder ook psilocybine, dat later werd verboden nadat het een aantal keer flink fout was gegaan. Dit middel kan namelijk gigantisch hevige hallucinaties veroorzaken, zo bleek ook uit het onderzoek. Eigen gebruik kan dan ook levensgevaarlijk zijn. Don't try this at home, raden de onderzoekers aan.

  Voor het onderzoek trommelde de Johns Hopkins University School of Medicine 36 vrijwilligers op. In een gesimuleerde huiskamer, met een oogmasker op en een rustig muziekje op de achtergrond konden zij acht uur lang trippen op psilocybine. Na afloop mochten zij beschrijven wat ze ervoeren. Om het onderzoek zuiver te houden, werden er personen geselecteerd die al al enigzins ervaring hadden op het mystieke vlak, maar nooit eerder drugs hadden gebruikt.

  Hevig
  Maar ook zij konden de ervaring maar moeilijk omschrijven, zo hevig was die. Van de 36 mensen meldden er 22 dat ze 'een uitgebreide mystieke ervaring' hadden gehad. Er werden ondermeer gevoelens van puur bewustzijn, een versmelting met de ultieme werkelijkheid, een transcendentie van tijd en ruimte, een gevoel van heiligheid of diepe bewondering, en een diepgaand positief gevoel van vreugde, vrede en liefde omschreven. "Je kunt het niet uitleggen!" zeidend de meesten.

  Voor veel proefpersonen ging het naar eigen zeggen om de belangrijkste gebeurtenis van hun leven. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de geboorte van hun kind of het sterven van de ouders. Ondanks de gecontroleerde omgeving ervoeren veel mensen het als een buitengewoon angstaanjagende ervaring, wat de kracht van het middel aangeeft. Na het innemen van een placebo werden er slechts vier 'mystieke ervaringen' gemeld.

  Depressie
  Met het onderzoek hopen de wetenschappers te kunnen ontdekken wat er nou eigelijk gebeurt in de hersenen na het innemen van een dosis psilocybine. Mogelijk kan de drug een oplossing bieden voor mensen die in een terminaal stadium verkeren als gevolg van een zware depressie. Wellicht kan het ook een rol spelen bij de behandeling van drugsverslaafden. Tachtig procent liet een paar maanden later desgevraagd weten dat de kwaliteit van het leven er redelijk tot heel erg op vooruit was gegaan na het experiment.

  Op zich is het niks nieuws dat je van psilocybine gaat hallucineren. Bepaalde religieuze groeperingen gebruiken het middel hier al veel langer voor. Maar dit onderzoek heeft de heftige werking van de drug beter dan ooit duidelijk gemaakt.

  Links:


  Hallelujacinogene paddo’s

  Meer over psilocybine
  bron © 2006 Planet Internet
   
 2. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Mystieke ervaring door paddo’s nu wetenschappelijk bevestigd
  13-07-2006


  36 Volwassenen namen psilocybine; meerderheid noemde de ervaring spiritueel.

  Pilocybine, het actieve ingredient van paddo’s is geestverruimend. Na duizenden jaren gebruik is dit nu wetenschappelijk bewezen.
  De stof zorgde voor een mystieke ervaring in tweederde van de deelnemers aan het onderzoek, die het voor de eerste keer in hun leven namen. Eenderde beoordeelde de ervaring in spiritueel opzicht als de meest betekenisvolle tot nu toe. Nog eens eenderde zette het in de top vijf.

  Het onderzoek, gepubliceerd in het magazine Psychopharmacology, is het eerste willekeurig uitgevoerde, gecontroleerde proef met een stof die al eeuwenlang gebruikt wordt in Mexico en Centraal-Amerika om mystieke inzichten te verkrijgen. Er is bijna geen onderzoek naar psychedelische drugs met proefpersonen gedaan in de USA sinds de jaren ’60. Nu is bevestigd wat sjamanen en hippies altijd al zeiden – psylocibine kan zorgen voor een ervaring met angsten, veranderingen in perceptie en soms een nieuwe kijk op het leven.

  De onderzoekers hopen dat het experiment een deur opent naar uitgebreider onderzoek naar een groep bestanddelen die de menselijke perceptie verandert en de grenzen van de zelf overschrijdt – of tenminste in sommige gebruikers. Ze hopen dat dit nieuwe inzichten zal geven in hoe de hersenen werken en welke neurochemische werkingen voor de mystieke momenten zorgen.

  “Dit zijn enkele van de meest krachtige bestanddelen waarvan bekend is dat ze het bewustzijn veranderen,” zo zegt David E. Nichols, professor in medische scheikunde aan de Purdue University, die effecten van psychedelica heeft bestudeerd in ratten en gekweekte cellen. “Het is eigenaardig dat deze 40 jaar lang zo ongeveer in de ijskast hebben gestaan. Er is geen andere groep biologisch actieve stoffen zolang genegeerd als deze.”

  Van de 36 proefpersonen hadden er 22 een ‘complete’ mystieke ervaring, zo werd beoordeeld door middel van verschillende vraaggerichte schaalmetingen. Tweederde benoemde het als een van de vijf levenservaringen zoals de geboorte van een kind of de dood van een van de ouders. Twee maanden na de sessie zeiden de proefpersonen kleine maar betekenisvolle, positieve veranderingen te ondervinden in hun gedrag en houding.
  Eenderde had echter tijdens de sessie een moment van 'sterke of extreme' angst meegemaakt. Voor vier mensen was de hele sessie gedomineerd door zorgen en psychologische strijd.
  Nichols vindt dat deze laatste bevinding tot nadenken stemt.

  Alan Leshner, zeven jaar lang hoofd van het National Institute on Drug Abuse en nu directeur van het American Association for the Advancement of Science, reageerde zowel behoedzaam als opgewonden over de gerapporteerde effecten van psilocybine.

  “Als er uiteindelijk bewezen wordt dat het mensen hun leven verrijkt, wie kan daar dan iets tegenin brengen? Maar op dit moment heb ik er nog niet dat vertrouwen in, gezien de beperkte mate van onderzoek,” zei hij.