NEDERLAND ROEPT VENEZOLAANSE AMBASSADEUR

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Oct 26, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  NEDERLAND ROEPT VENEZOLAANSE AMBASSADEUR OP HET MATJE


  WILLEMSTAD/DEN HAAG - Nederland houdt de geopolitieke ontwikkelingen rond de Antillen nauwlettend in de gaten. "Aan de ene kant zijn er zorgen van Nederland dat de Verenigde Staten Curagao als stepping stone zullen gebruiken om Venezuela binnen te vallen. Aan de andere kant luidt de vraag of wij de invloed van Venezuela op de Antilliaanse politiek niet wat moeten beteugelen."


  Dit antwoordde minister van Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D66) deze week aan de Tweede Kamer. De PvdA stelde tijdens het debat dat de oplopende spanningen tussen Venezuela en de Verenigde Staten vroeg of laat zullen leiden tot 'betrokkenheid van het Koninkrijk bij de grotere aspiraties van Venezuela'. "Financikle en partijpolitieke banden tussen Venezuela en de Antillen kunnen ook gevolgen hebben voor de binnenlandse verhoudingen op de eilanden", vreest John Leerdam (PvdA), die zich zorgen maakt over de uitlatingen van de Venezolaanse president Hugo Chavez in het programma Nightline van het Amerikaanse televisiestation ABC, dat de VS een invasie in Venezuela voorbereidt en daarvoor mede het grondgebied van Curagao gebruikt. Naar aanleiding van die uitspraak is de Venezolaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen, aldus Pechtold. Op 27 september verklaarde ambassadeur Agustmn Pirez Celis aan Buitenlandse Zaken dat hij niet op de hoogte was van genoemde uitspraken en zegde hij toe dit te zullen nagaan.


  Volgens Pechtold is er overigens geen enkele indicatie dat de Amerikanen Curagao als springplank willen gebruiken. De invloed van Venezuela op de Antilliaanse politiek neemt Nederland echter 'serieus'. "Het leidt in de Antilliaanse gemeenschap zelf ook tot discussie", weet Pechtold. "Hoe meer dat in een open proces gebeurt, hoe meer de mensen dat zelf zullen controleren. Aan de andere kant liggen de landen wel maar een paar kilometer van elkaar. En goede verhoudingen in het Caribisch gebied, ook met het continent, zijn van groot belang. Er zijn ook goede relaties van de kustwacht en de marine met zowel de Amerikanen als de Venezolanen als het gaat om de aanpak van drugs."


  Zoals bekend zijn er dit jaar al diverse incidenten geweest:


  beschuldigingen van Venezuela inzake twee bezoeken van Amerikaanse marineschepen aan Curagao en de door toenmalige vice-premier Errol Cova


  (PLKP) gedane uitspraken over de Amerikanen. Het jongste geval van powerplay betreft het dreigement van de onderhandelaars van de PdVSA om de toevoer van benzine naar de Curagaose pompen stop te zetten wegens het vastlopen van de onderhandelingen met Curoil. Na een telefoontje van gedeputeerde Gelmar Caldera (FOL) aan premier Etienne Ys (PAR) afgelopen maandag, heeft Ys de Directie Buitenlandse Betrekkingen ingeschakeld.


  Via de diplomatieke kanalen werd bereikt dat het dreigement snel van tafel werd gehaald.
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Achtergrond is dat de VS Venezuela uit zijn gestuurd nadatAmerikaanse CIA agentenbetrapt waren met cocaïne transporten en er zouden aanslagplannen zijn tegen de Venezoaanse president. Venezuela wil het drugsbeleid liberaliseren. De VS is hier fel tegen.