Nederlandse minister Donner wil extra overleg over coffeeshops

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jun 2, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  De Nederlandse minister van Justitie, Piet Hein Donner, wil op korte termijn overleg voeren met de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers over diens plan om coffeeshops meer te spreiden langs uitvalswegen rondom de stad. Dat heeft Donner vanavond aangekondigd na overleg met zijn collega's van de Benelux in Senningen bij Luxemburg. Dat overleg vond mede plaats op verzoek van de Belgische premier Guy Verhofstadt.
  Donner stelde een "open overleg" te willen voeren en liet zich niet uit over de mogelijkheden om Leers plannen te torpederen. "Als je aankondigt dat je met iemand gaat praten, ga je niet meteen zeggen dat je gaat schieten", aldus de minister.

  Overleg
  Hij zei begrip te hebben voor Leers' plan om te spreiden om de overlast uit het centrum van de stad weg te halen. Volgens Donner heeft Leers de zaak ook al genuanceerd door niet langer voor één drugsboulevard te pleiten. Tegelijkertijd vindt Donner dat er begrip moet zijn voor de wens van België het spreidingsplan niet uit te voeren. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael vroeg vanavond om een versneld overleg met alle burgemeesters, officieren van Justitie (procureurs) en hoge politiebeambten uit de grensregio's rondom Maastricht om de gevolgen van de nieuwe aanpak te bespreken. "Dat overleg kan al voor de zomervakantie plaatsvinden", aldus Dewael. Volgens hem is ook begin dit jaar al afgesproken dat er zo'n overleg komt.

  Beveiligingscamera's
  Dewael verwoordde in Senningen de kritiek van Verhofstadt, die dinsdag een brief stuurde aan zijn collega Jan-Peter Balkenende om "de dialoog aan te gaan over de aanvechtbare plannen van Maastricht". Verhofstadt wil niet dat België de overlast van coffeeshops dichtbij zijn grens te verwerken krijgt. Volgens hem is dit ook in strijd met Europese afspraken. Beide premiers spreken vermoedelijk over twee weken, voorafgaand aan een EU-top in Brussel, ook nog over Maastricht. Eerder bonden diverse Vlaamse burgemeesters al de kat de bel aan. Zij vrezen voor een toename van de criminaliteit in hun gemeenten als gebruikers vlakbij uitvalswegen naar de grens cannabis en mogelijk ook harddrugs aanschaffen. De gemeente Lanaken stelde vorige week al beveiligingscamera's te gaan plaatsen aan de grens als Maastricht het spreidingsplan voor coffeeshops doorzet.

  Hypocriet
  De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers hekelt ondertussen het Belgische drugsbeleid en noemt dit "hypocriet". In België vindt in principe geen vervolging plaats als iemand maximaal drie gram softdrugs op zak heeft. Verkoop en aankoop van drugs is echter verboden, waardoor veel Belgische gebruikers cannabis aanschaffen in Maastricht. Dagelijks trekken de zestien coffeeshops in Maastricht 4.500 drugstoeristen. Overigens zeggen de hoofdofficieren van Justitie van de Vlaams-Limburgse grensarrondissementen Tongeren en Hasselt dat zij het bezit van drie gram softdrugs officieel wel strafbaar blijven stellen. De Belgische wet geeft hen die mogelijkheid. In de praktijk vervolgen zij echter niet.

  Ellende
  Vooral vanuit Tongeren kwam er vorige week al hevig verzet tegen de Maastrichtse plannen. "Houdt uw troep en ellende bij u en val ons daar niet mee lastig", stelde de Tongerse procureur des konings Ivo Delbrouck toen tijdens een hoorzitting met de Nederlandse Kamercommissie Justitie in Lanaken.  bron ombudsman belgie
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Dat word een pittige discussie voor Gerd Leers. Hij heeft wel gelijk. Net zoals het Nederlandse beleid hypocriet is, is ook het Belgische beleid hypocriet door gedeeltelijk te gedogen. Ik ben benieuwd.
   
 3. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Nederland wijst drugstoeristen door naar België
  02-06-2006


  In het buitenland staat Maastricht vooral bekend als de stad waar het verdrag werd getekend dat de Europese Unie deed ontstaan in 1992.
  Het mag geen wonder heten dat het grootste deel van de buitenlandse toeristen hier niet voor de geschiedenis komt, maar vanwege de overvloed aan coffeeshops die marihuana verkopen.

  Inmiddels is Maastricht moe van de groeiende aantallen drugstoeristen, en wil daarom de helft van de shops naar de Belgische grens verplaatsen – een plan dat de grenzen aftast van de bereidwilligheid tot Europese integratie.

  Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, zegt simpelweg de coffeeshops dichterbij hun belangrijkste markt te willen plaatsen; volgens de lokale bevolking bestaat deze voor het overgrote deel uit jonge Belgen.

  Maar ambtenaren in België, waar cannabis nog steeds illegaal is, zeggen dat het plan hun zerotolerantie drugsbeleid compleet doet ontsporen. Omdat beide landen het EU Verdrag van Schengen hebben ondertekend, bestaat de landsgrens tegenwoordig alleen nog op de kaart. Dit betekent dat Belgische grensplaatsen zoals Lanaken kunnen eindigen als een dorp met een eigen coffeeshop.
  “Ik kan goed overweg met burgemeester Leers, behalve wanneer het om softdrugs gaat,” laat burgemeester van Lanaken, Alex van Gronsveld weten. “In Lanaken behouden we een zerotolerantie-beleid. Het spreidingsplan is onacceptabel voor ons, gezien het feit dat Maastricht nu al 4500 drugstoeristen per dag ontvangt.“

  De Nederlandse politie echter, steunt Leers. Door enkele van Maastrichts zestien coffeeshops te verplaatsen naar enkele kilometers in België, hopen ze niet alleen de cannabisverkoop te ‘exporteren’ maar ook diens ongewenste broertje, de illegale harddrugs.

  “Hun angst is legitiem”, zegt Peter Tans, politiewoordvoerder van Zuid-Limburg. “De ervaring heeft geleerd dat wanneer je de coffeeshop verplaatst, het probleem meeverhuist, en dat het criminaliteitsniveau drastisch omlaag gaat in de regio waar de coffeeshop voorheen gevestigd was. Maar wij zeggen tegen de Belgen: ‘het zijn jullie klanten, houd ze in eigen land’.”

  Er is nog geen datum vastgesteld voor de verhuizingen en sommige coffeeshopmanagers denken dat het plan nooit doorgang zal vinden. Een voorgaand project van burgemeester Leers om niet-Nederlanders uit de coffeeshops te weren is nooit in werking gesteld.

  Bron:
  www.telegraph.co.uk
  www.ccguide.org.uk