Omzet smartshops gehalveerd door ephedra verbod

Discussion in 'Kruiden & cactus' started by Alfa, Mar 17, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  <DIV =PageTitle>
  <H1>Omzet smartshops gehalveerd
  </H1></DIV>
  <DIV =ColomnBlock>
  <DIV =MainContent>
  <DIV =Content>14-3-2005


  Ephedra is een prestatieverhogend middel dat sinds april 2004 uit de schappen van smartshops en internetwinkels is verdwenen. De Raad van State adviseerde staatssecretaris Hoogervorst het middel niet langer als levensmiddel toe te laten maar te laten vallen onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening.


  Smartshopeigenaren raakten gedupeerd door het besluit; hun omzet halveerde, zo blijkt uit een rondgang langs diverse smartshophouders. Wat er gebeurd is met de ephedra gebruikers is onduidelijk. Onder de gebruikers van ephedra producten bevonden zich vooral partygangers en mensen die wilden afslanken. Volgens de smartshophouders is slechts een klein overgestapt op de legale ephedravervangers. De meesten zijn waarschijnlijk gestopt of overgestapt op illegale middelen, zoals XTC. Een derde groep ephedragebruikers is de vinden onder sporters en mensen met beroepen die uithouding vragen, zoals in de horeca en bouw.


  “Er moeten vele duizenden ephedragebruikers zijn geweest. Het middel was echt populair. We weten niet wat al die mensen zijn gaan doen”, zegt onderzoeker Cas Barendregt van het IVO, “daarom proberen we ephedra gebruikers van toen en nu op te sporen en te interviewen via een enquêteop internet (www.ivo.nl).</DIV></DIV></DIV>