ONAANTASTBARECRIMINELE ORGANISATIE ZWIJGT

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Aug 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,283
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  DE ONAANTASTBARE CRIMINELE ORGANISATIE ZWIJGT


  DEN BOSCH - H. van M. heeft gisteren zes jaar cel tegen zich horen eisen. Het OM beschouwt hem als leider van een criminele organisatie, die opereerde vanuit een woonwagenkamp in Geldrop.


  Niemand praat. Zelfs van de met kampers gevulde publieke tribune klinkt geen geluid. Alle verdachten beroepen zich in de rechtbank van Den Bosch op het zwijgrecht, en goede getuigen zijn niet te vinden.


  Dus vormen de duizenden afgeluisterde gesprekken de basis van het betoog van het Openbaar Ministerie (OM), in de zaak tegen vijf verdachte woonwagenbewoners uit Geldrop die donderdag diende in Den Bosch.


  De tapverslagen bieden 'meer dan genoeg' bewijs, zegt de officier van justitie, maar de advocaten van de verdachten ruiken bloed. Volgens het OM vormen de mannen samen een 'onaantastbare' criminele organisatie, beschermd door de 'zwijgcultuur' van het Geldropse woonwagenkamp. Er zou zelfs een speciaal fonds in het leven zijn geroepen om zwijgende getuigen te belonen. Hoofdverdachte Hendrik 'Menne' van M. (45) zou iin van de beheerders van het fonds zijn, aldus het OM. Samen met zijn zwager Lodewijk 'Jonge' S. (40) zou hij leiding geven aan een omvangrijke organisatie, die zich schuldig maakte aan hennepteelt, witwaspraktijken, hennephandel in binnen- en buitenland, vuurwapenbezit, fraude en bedreiging. Het OM eiste zes jaar gevangenisstraf voor beide hoofdverdachten.


  Tegen medeverdachte Mark L. (49) werd drieknhalf jaar cel gekist.


  Volgens het OM zou hij verantwoordelijk zijn voor de handel met enkele Engelse criminelen. De eis tegen Johan van U.(26) en Adri V.(27) wegens het vervoer van de drugs en vuurwapenbezit luidde drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.


  Naast de eventuele veroordeling, wil justitie het geld dat de verdachten aan de hennephandel hebben verdiend, terugvorderen. Via een zogenoemde 'pluk-ze-actie' zal het OM 25 miljoen euro van Van M. en 4,5 miljoen euro van S. terugeisen. Het geld moet komen uit de opbrengsten van de verkoop de goederen die bij verschillende huiszoekingen in beslag zijn genomen.


  Op 9 november vorig jaar werden bij invallen op 26 plaatsen in Nederland zeventig auto's, vijfentwintig boten, luxegoederen en zeventig kilo hennep in beslag genomen.


  Volgens het OM kocht Van M. zich met een onderhandse lening binnen bij verschillende autobedrijven en een seksclub in Belgik. Met behulp van een schaduwboekhouding werden de opbrengsten van de hennephandel eenvoudig witgewassen. Bij de politie-inval in het kamp werden naast belastende documenten ook vuurwapens en machines om de hennep te verpakken gevonden.


  Het grootste deel van de hennep trof de politie echter net buiten het kamp aan. De officier van justitie vermoedt dat de bewoners van tevoren getipt waren over de actie.


  Alleen Mark L. wilde donderdag nog iets kwijt. 'De enige reden dat wij zo hard worden aangepakt, is omdat het onderzoek naar ons zoveel tijd en geld heeft gekost'.


  De advocaat van Van M., Ong Sien Hien, heeft ook zijn twijfels over het verloop van het onderzoek. 'Toen beslist werd over de telefoontaps, speelden er zaken als vrouwenhandel en harddrugs. Op basis daarvan is de toestemming verleent. Maar nu heeft het OM het daar niet meer over.


  Het zou voor M. niet de eerste keer zijn dat het bewijs tegen hem tekortschiet. Hij werd ooit veroordeeld tot twaalf jaar wegens het schieten op een agent. Het Europese Hof besloot na acht jaar dat de anonieme verklaringen die bij zijn veroordeling gebruikt waren, niet te controleren waren.


  Hij kreeg een schadevergoeding van twee ton. In de rechtbank las de officier iin van de taps voor: 'Als de fiscus ooit mijn bezittingen komt controleren, zeg ik gewoon dat het hun geld is.'