Opiumproductie Afghanistan groter dan ooit

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Aug 17, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  KABUL - De productie van opium in Afghanistan zal dit jaar met bijna 50 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar. Dat hebben onderzoekers van het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) woensdag gezegd. Daarmee stevent Afghanistan af op de grootste opiumproductie uit de geschiedenis

  UitlegDe toegenomen productie van drugs is slecht nieuws voor de westerse mogendheden die betrokken zijn bij de wederopbouw van Afghanistan. Veel krijgsheren die betrokken zijn bij de productie van opium hebben zich tegen de buitenlandse militaire aanwezigheid gekeerd en hebben de krachten gebundeld met de gedeeltelijk gehergroepeerde Taliban.

  Volgens schattingen van het UNODC wordt in Afghanistan dit jaar 150 duizend hectare papaver verbouwd, bijna 50 procent meer dan de 104 duizend hectare van vorig jaar. Bijna 90 procent van alle opium en heroïne in de wereld komt uit Afghanistan.

  De NAVO noemde de productie van papaver onlangs de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het land. De NAVO is bezig met het uitbreiden van haar taken in Afghanistan en dreigt daarbij in conflict te komen met boeren die zich verzetten tegen de vernietiging van hun papaveroogst en milities die de productie van opium beveiligen. Vooral in gebieden waar de federale regering weinig te zeggen heeft en die onder controle staan van lokale krijgsheren bloeit de opiumhandel, aldus de NAVO. Lokale bestuurders strijken een groot deel van de winst op die met de verbouw van papaver gegenereerd wordt en financieren daar hun milities mee.

  De Afghaanse papaver wordt veelal in het land zelf verwerkt tot opium die het land uit wordt gesmokkeld. In het buitenland wordt uit de opium heroïne gemaakt die naar Europa en de VS wordt gesmokkeld. De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt de belangrijkste motor voor economische groei is in Afghanistan, goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product.

  bron http://www.volkskrant.nl/buitenland/article339966.ece/Opiumproductie_Afghanistan_groter_dan_ooit
   
 2. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Afghanistan teelt meer opium dan ooit
  De productie van opium in Afghanistan zal dit jaar met bijna 50 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat het land dit jaar meer opium zal produceren dan ooit. Dat hebben westerse drugsbestrijders tegen het persbureau Associated Press gezegd.

  De toegenomen opiumproductie is slecht nieuws voor de westerse mogendheden die betrokken zijn bij de wederopbouw van Afghanistan. Veel krijgsheren die betrokken zijn bij de productie van opium hebben zich tegen de buitenlandse militaire aanwezigheid gekeerd en hebben de krachten gebundeld met de gedeeltelijk gehergroepeerde Taliban.

  Papaver
  In Afghanistan wordt dit jaar ongeveer 150.000 hectare papaver verbouwd, tegen 104.000 hectare in 2005, aldus een westerse drugsbestrijder in Kabul. Volgens het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) was 2004 tot nu toe het jaar waarin in Afghanistan de meeste papaver werd geteeld, namelijk 131.000 hectare. Naar schatting van de VN produceerde Afghanistan vorig jaar 4.500 ton opium, voldoende voor 450 ton heroïne, ofwel bijna 90 procent van alle heroïne in de wereld.

  De Navo noemde de productie van papaver onlangs de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het land. De Navo is bezig met het uitbreiden van haar taken in Afghanistan en dreigt daarbij in conflict te komen met boeren die zich verzetten tegen de vernietiging van hun papaveroogst en milities die de productie van opium beveiligen. Vooral in gebieden waar de regering weinig te zeggen heeft en die onder controle staan van lokale krijgsheren bloeit de opiumhandel, aldus de Navo. Lokale bestuurders strijken een groot deel van de winst van de papaverteelt op en financieren daar hun milities mee.

  Opium
  De Afghaanse papaver wordt veelal in het land zelf verwerkt tot opium, die het land uit wordt gesmokkeld. Elders wordt uit de opium heroïne gemaakt die naar Europa en de VS wordt gesmokkeld. De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt de belangrijkste motor voor economische groei is in Afghanistan, goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product. Bijna vijf jaar na de verdrijving van het Taliban-regime dreigt Afghanistan een narcostaat te worden, stelde het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vorig jaar in een rapport. Volgens de VS zijn pogingen om de Afghaanse opiumboeren over te halen andere gewassen te verbouwen volkomen mislukt. 17/08/06 14u00

  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_244627.html

  Papaverteelt in Afghanistan absoluut record
  De totale oppervlakte van de papaverteelt in Afghanistan is het voorbije jaar met 78 procent toegenomen. Dat blijkt uit recente gegevens die met de hulp van satellietbeelden zijn vergaard, zo is vernomen bij een westerse veiligheidsbron in Kaboel.

  "Absoluut record"
  Uit de papaverplant wordt opium gewonnen, wat de basis vormt voor de productie van heroïne en morfine. In 2006 werd in Afghanistan op 185.000 hectaren papaver geteeld. In 2005 telde men slechts 104.000 hectaren. "Het gaat om een absoluut record", zo beklemtoonde de functionaris van de veiligheidsdiensten.

  Satellietbeelden
  De gegevens zijn opgemaakt op basis van recente satellietbeelden. Die informatie wordt later aangevuld met onderzoek op het terrein. UNODC, het bureau voor drugs en criminaliteit van de Verenigde Naties, publiceert in september de officiële cijfers. UNODC weigert te reageren op de voorlopige gegevens.

  Meerproductie
  Hoeveel extra opium de bijkomende hectaren zullen opleveren, is moeilijk te voorspellen. Het rendement per hectare, afhankelijk van het weer en irrigatie, varieert immers. Toch houdt de veiligheidsbron op basis van voorlopige gegevens rekening met een meerproductie van 40 procent.

  Kilo Heroïne
  Vorig jaar puurde men 39 kilogram opium per hectare, tegen 32 kilo in 2004. UNODC schatte de totale productie voor dat jaar op 4.100 ton. Dat is goed voor een straatwaarde van 2,7 miljard dollar. Volgens de projecties zou de totale opiumproductie in Afghanistan dit jaar de kaap van 5.000 ton overschrijden. Om een kilo heroïne aan te maken, is ongeveer 10 kilo opium nodig. (afp) 23/08/06 15u44

  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_248486.html

  Karzai: "Opium grootste bedreiging Afghanistan"

  De Afghaanse president Hamid Karzai(archief).De grootste bedreiging voor Afghanistan is opium. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag gezegd. "Als wij de opium niet doden, dan doodt de opium ons", zei Karzai in Kabul bij de presentatie van een nieuwe nationale strategie om de opiumproductie uit te roeien. Hij gaf toe dat de strijd tegen drugs tot nu toe heeft gefaald.

  De nieuwe bestrijdingsstrategie richt zich op het aanpakken van drugshandelaren, het verschaffen van alternatieve bronnen van inkomsten voor opiumboeren en het sterker maken van overheidsinstanties. De regering is niet van plan papaver-oogsten te vernielen als boeren geen andere bron van inkomsten hebben. Opium wordt gewonnen uit papaver.

  Volgens recente schattingen stijgt de opiumproductie in Afghanistan dit jaar met 40 procent ten opzichte van 2005. Afghanistan nam vorig jaar 90 procent van de wereldopiumproductie voor zijn rekening, aldus de Verenigde Naties. (novum/ap)
  22/08/06 21u30

  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_247200.html
   
 3. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Minister Kamp wil in Uruzgan drugs onderscheppen
  Uitgegeven op dinsdag 29 augustus 2006 om 15:15:34, bijgewerkt om 15:37:40

  (Novum) - Nederlandse militairen moeten in de Afghaanse provincie Uruzgan ingrijpen op plekken waar grondstoffen worden verbouwd voor het produceren van drugs. Dat zegt minister van Defensie Henk Kamp (VVD) in een interview met het weekblad Elsevier dat woensdag verschijnt. De minister wil dat de oogst van telers met veel grond wordt vernietigd.

  Kamp zegt in het interview dat de militairen ook drugstransporten moeten onderscheppen en drugsorganisaties moeten oprollen. Daarbij moeten zij samenwerken met de anti-drugseenheden van de Afghaanse regering. Kamp zegt hierover in overleg te zijn met de regering in Kabul en met de Britse en Amerikaanse regering.

  Afghanistan levert negentig procent van de wereldproductie van heroïne. De minister zegt in het interview te vermoeden dat de Taliban betrokken zijn bij de drugshandel om zo huurlingen te kunnen werven.

  [Copyright 2006, Novum]
  bron http://www.nieuws.nl/278393/Minister_Kamp_wil_in_Uruzgan_drugs_onderscheppen
   
 4. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Opiumproductie in Afghanistan naar record van 6.100 ton

  De productie van opium in Afghanistan zal dit jaar circa 6.100 ton bedragen, een verhoging van 49 procent vergeleken met 2005 en een absoluut record. Dat staat in een zaterdag gepubliceerd VN-rapport.De groei van de opiumproductie wordt in de hand gewerkt door de rebellie in de zuidelijke provincies, aldus het verslag.

  "De opiumcultuur in Afghanistan is niet meer onder controle", geeft Antonio Maria Costa, directeur van het VN-bureau tegen drugs en misdaad in Kaboel toe. "De geraamde oogst van 6.100 ton komt overeen met 92 procent van de wereldproductie en overtreft de wereldconsumptie met 30 procent", zei Costa.

  "Deze cijfers zijn zeer onrustwekkend. Afghanistan wordt meer en meer afhankelijk van zijn drugs". Opium is het basisproduct waaruit morfine en heroïne worden gepuurd. Er is tien kilo opium nodig om een kilo heroïne te maken. (belga)
  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_253570.html
   
 5. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  De enige reden dat er nu elk jaar weer recordhoeveelheden opium in Afghanistan geproduceerd worden, is dat de Afghaanse overheid die de V.S. heeft samengesteld, vrijwel exclusief uit opiumbaronnen bestaat. Dit is minder vreemd, dan het lijkt, want deze enorme opium- & heroine- productie komt in de eerste plaats in Iran terecht, waar het een hele grote impact heeft op de samenleving. Een nieuwe manier van oorlogsvoering van de VS, als je het mij vraagt.
   
 6. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Opiumteelt groeit vooral in zuiden van Afghanistan

  KABUL - De opiumproductie in Afghanistan is dit jaar met bijna 50 procent gestegen. De stijging doet zich vooral voor in de zuidelijke provincies, waaronder Helmand, Kandahar en Uruzgan. In dat gebied zijn grootschalige drugsproductie en –handel, terrorisme, rebellie, criminaliteit en corruptie nauw met elkaar verbonden.

  UitlegDit zei de directeur van de drugsbestrijdingsafdeling van de Verenigde Naties (Unodc), Antonio Maria Costa, zaterdag in Kabul tijdens de presentatie van het Unodc-rapport over de Afghaanse drugsproductie in 2006. ‘Dit is heel slecht nieuws. In de zuidelijke provincies is de situatie niet meer in de hand te houden.’

  Met name de VS en Groot-Brittannië hebben sinds de val van de Taliban honderden miljoenen dollars gestopt in drugsbestrijding. President Hamid Karzai vroeg zaterdag meer internationale steun. Hij zei dat de programma’s om boeren andere activiteiten te laten ontplooien, tekort zijn geschoten.

  Karzai ligt in binnen- en buitenland onder vuur, omdat hij niet daadkrachtig genoeg zou optreden tegen corruptie en criminaliteit in de overheid – een belangrijke factor in de stijging van de opiumproductie volgens de Unodc. Costa bekritiseerde zaterdag ‘het schuiven’ met criminele gouverneurs.

  Ook parlementariërs en geestelijken lieten zich afgelopen weekeinde kritisch uit. Maulawni Faiz Mohammed, een lid van de Afghaanse raad van islamitische geestelijken: ‘Criminelen in de regering saboteren de Afghaanse natie en de Afghaanse regering.’

  Dit jaar is 6100 ton opium van het land gehaald, de grootste oogst aller tijden. In Afghanistan wordt nu bijna de hele wereldvoorraad aan opium verbouwd (92 procent). ‘Gigantisch’, noemde Costa de productie, die de wereldwijde consumptie met 30 procent overtreft.

  Het land waarop opium wordt verbouwd, is met 59 procent gegroeid . In Helmand is de stijging 162 procent. Het VN-rapport zal eind oktober volledig worden gepubliceerd.

  In de provincies Helmand, Kandahar en Uruzgan zouden Taliban zogeheten nachtbrieven verspreiden, waarin boeren worden opgeroepen de opiumproductie te verhogen, in ruil voor bescherming. Ook zouden de opstandelingen geld ontvangen voor het beschermen van drugstransporten.

  Volgens UNODC-directeur Cos-ta kunnen NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan een grote rol spelen in de drugsbestrijding. ‘Ze kunnen helpen de drugshandel tegen te gaan, en ook de verwerking van de drugs en de

  export van opium.’ Volgens UNODC kan vernietiging van papavervelden pas in een laat stadium van de drugsbestrijding een effectieve rol spelen.

  Costa riep de Afghaanse overheid op zo spoedig mogelijk de honderd ergste drugshandelaren en –producenten op te pakken en te detineren in de nieuwe zwaarbeveiligde afdeling van de Pul-i-Charki-gevangenis in Kabul.

  De Afghaanse minister voor drugsbestrijding, Habidullah Qaderi, bracht daar tijdens de persconferentie tegenin dat de Afghaanse overheid niet over de nodige middelen beschikt om deze mensen op te pakken. Hij noemde het VN-rapport een terugslag.
  bron http://www.volkskrant.nl/buitenland...teelt_groeit_vooral_in_zuiden_van_Afghanistan
   
 7. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Kritiek op Karzai wegens opiumproductie Afghanistan

  Uitgegeven op maandag 04 september 2006 om 07:47:51, bijgewerkt om 08:26:19

  (Novum/AP) - De Afghaanse president Hamid Karzai moet meer doen om de opiumproductie in Afghanistan te bestrijden. Daarop hebben Afghaanse parlementsleden en een vooraanstaande islamitische geestelijke zondag aangedrongen. Corrupte ambtenaren moeten net als de drugsbaronnen worden aangepakt, aldus critici van het beleid van Karzai.


  De International Crisis Group, die onderzoek doet naar conflicthaarden wereldwijd, stelt dat Afghaanse functionarissen op elk niveau betrokken zijn bij de opiumproductie. Karzai heeft zich in harde bewoordingen tegen drugs uitgesproken, en heeft het zelfs over een heilige oorlog tegen de lucratieve handel in verdovende middelen. De Afghaanse overheid blijkt echter nauwelijks in staat iets tegen de drugshandelaars te ondernemen.

  Het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) kwam zaterdag met nieuwe cijfers over de papaverteelt in Afghanistan. Volgens het UNODC is die ten opzichte van 2005 met 59 procent toegenomen. In Afghanistan wordt nu 6.100 ton opium geproduceerd, genoeg op 610 ton heroïne te maken.

  bron http://www.nieuws.nl/281293/Kritiek_op_Karzai_wegens_opiumproductie_Afghanistan

  Kritiek op opiumproductie in Afghanistan

  Productie van opium blijft stijgen in Afghanistan.De Afghaanse president Hamid Karzai moet meer doen om de opiumproductie in Afghanistan te bestrijden. Daarop hebben Afghaanse parlementsleden en een vooraanstaande islamitische geestelijke zondag aangedrongen. Corrupte ambtenaren moeten net als de drugsbaronnen worden aangepakt, aldus critici van het beleid van Karzai.

  Heilige oorlog
  De International Crisis Group, die onderzoek doet naar conflicthaarden wereldwijd, stelt dat Afghaanse functionarissen op elk niveau betrokken zijn bij de opiumproductie. Karzai heeft zich in harde bewoordingen tegen drugs uitgesproken, en heeft het zelfs over een heilige oorlog tegen de lucratieve handel in verdovende middelen. De Afghaanse overheid blijkt echter nauwelijks in staat iets tegen de drugshandelaars te ondernemen.

  Sterke stijging
  Het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) kwam zaterdag met nieuwe cijfers over de papaverteelt in Afghanistan. Volgens het UNODC is die ten opzichte van 2005 met 59 procent toegenomen. In Afghanistan wordt nu 6.100 ton opium geproduceerd, genoeg op 610 ton heroïne te maken. (novum)

  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_253974.html
   
  Last edited: Sep 4, 2006
 8. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  'Drugshandel in Afghanistan is groot probleem'

  Uitgegeven op donderdag 07 september 2006 om 15:27:00, bijgewerkt om 15:45:27

  (Novum/AP) - De papaververbouw in Afghanistan, die het land tot de grootste producent van opium ter wereld maakt, is een enorm probleem en moet internationaal worden aangepakt. De secretaris-generaal van de Navo, Jaap de Hoop Scheffer, heeft dit donderdag gezegd.


  Het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) kwam zaterdag met nieuwe cijfers over de papaverteelt in Afghanistan. Volgens het UNODC is die ten opzichte van vorig jaar met 59 procent toegenomen. In Afghanistan wordt nu 6.100 ton opium geproduceerd, genoeg om 610 ton heroïne te maken. Dit is volgens het bureau ongeveer 200 ton meer dan de wereldwijde vraag.

  Het bureau dringt bij de Afghaanse regering aan op harder optreden tegen smokkelaars en het ontslag van corrupte ambtenaren en agenten. De Hoop Scheffer sloot zich hierbij aan en benadrukte vervolgens dat het niet een kwestie is van simpel het verbranden van papavervelden, maar dat voor een internationale aanpak moet worden gekozen. Hij voegde hieraan toe dat daarbij voor de Navo geen leidinggevende rol is weggelegd.

  De meeste opium is afkomstig uit de zuidelijke provincie Helmand, waar de verbouw van papaver dit jaar met 62 procent is toegenomen en momenteel 42 procent van de Afghaanse opiumproductie plaatsvindt. De opiumproductie is toegenomen, ondanks honderden miljoenen euro's aan buitenlandse hulp die de afgelopen twee jaar speciaal ter bestrijding van het drugsprobleem ter beschikking zijn gesteld.

  bron http://www.nieuws.nl/283633/Drugshandel_in_Afghanistan_is_groot_probleem
   
 9. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  VN-bureau wil Afghaanse opiumproductie beknotten

  Antonio Maria Costa, directeur van het VN-bureau tegen drugs en misdaad, wil dat de NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan een "robuuste militaire actie" opzetten om er de welig tierende opiumproductie aan banden te leggen. Hij deed zijn uitspraken dinsdag in Brussel.

  Mandaat en middelen
  Costa wil dat het bondgenootschap daarvoor het mandaat en de nodige middelen krijgt. De NAVO is voorlopig niet gemachtigd om opiumplantages op te rollen. Ze kan alleen ondersteuning bieden aan de Afghaanse veiligheidstroepen.

  Vernietigen
  "Ik roep de NAVO-troepen op de heroïnelaboratoria te vernietigen, de opiummarkten te ontmantelen, de drugskonvooien aan te vallen en de drugshandelaars voor de rechtbank te brengen", zei de directeur van het VN-bureau tegen drugs en misdaad.

  Recordoogst
  Een recent VN-rapport voorspelt dat de opiumproductie in Afghanistan dit jaar met bijna de helft zal stijgen, om een absoluut record van 6.100 ton te bereiken. Vooral de zuidelijke provincies Kandahar en Helmand zijn verantwoordelijk voor de stijging.

  Taliban
  In die regio's zijn de taliban nog zeer actief. NAVO-troepen hebben onlangs een grootscheeps offensief gelanceerd tegen de restanten van het vroegere radicaal-islamitische regime. De opperbevelhebber van de NAVO-troepen, de Amerikaanse generaal James Jones, heeft om versterking gevraagd, maar veel NAVO-lidstaten lijken niet happig om met extra troepen over de brug te komen. (belga)
  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_258174.html
  foto http://www.hln.be/hlns/FOTO/artikels/large_213786.jpg
   
 10. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  VS: steeds betere heroïne op Europese straten

  Uitgegeven op dinsdag 17 oktober 2006 om 21:38:58

  (Novum/AP) - De heroïne en opium die in Europa wordt verkocht, is van steeds betere kwaliteit. Dat heeft een hoge Amerikaanse drugsbestrijder dinsdag gezegd in een interview met het persbureau AP. Thomas Schweich, waarnemend onderminister van buitenlandse zaken voor internationale drugsbestrijding, waarschuwde ook dat de prijs van de harddrugs kan gaan dalen door de groeiende opiumproductie in Afghanistan.


  Volgens het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) loopt de papaverteelt en de productie van opium in Afghanistan volledig uit de hand. Een woordvoerster van het UNODC riep NAVO-militairen en hun Afghaanse collega's dinsdag op drugsproducenten en -handelaars te bestrijden. Volgens het bureau is 12,6 procent van de Afghaanse bevolking bij de productie van drugs betrokken.

  Vorige maand stelden de VN al dat in 2006 in Afghanistan nog veel meer opium wordt geproduceerd dan vorig jaar. Meer dan 90 procent van de opium en heroïne die wereldwijd wordt geproduceerd, komt uit Afghanistan. De economie van het straatarme land draait voor minstens eenderde op de winsten uit de drugshandel. Onder meer de Taliban financieren op deze manier hun strijd.


  [Copyright 2006, Novum
  bron http://www.nieuws.nl/308180/VS__steeds_betere_heroine_op_Europese_straten
  http://www.trouw.nl/laatstenieuws/l...steeds_betere_heroiuml_ne_op_Europese_straten
  http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_279475.html?wt.bron=dossierArt1
   
 11. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Drugsbestrijding vergt decennia in Afghanistan

  [​IMG]
  VN: drugsbestrijding in Afghanistan vergt decennia

  [​IMG] VN: drugsbestrijding in Afghanistan vergt decennia  (Novum/AP) - De strijd tegen de Afghaanse opiumproductie heeft tot dusver niet meer dan beperkt succes gehad en zal nog decennia vergen om te winnen. Dit wordt gesteld in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Wereldbank en het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding. De onderzoekers constateren dat de Afghaanse drugsproductie en -handel in handen zijn van enkele grote netwerken die banden onderhouden met de politiek. De opiumverbouw groeide dit jaar in vergelijking met vorig jaar met 59 procent tot 6.100 ton, voldoende voor 610 ton heroïne, ruim tweehonderd ton meer dan wereldwijd door drugsgebruikers wordt geconsumeerd. De oogst in Afghanistan was goed voor ruim 90 procent van het aanbod op de mondiale opiummarkt.
  De Afghaanse onderminister voor drugsbestrijding, generaal Khadaidad, voorspelt dat de oogst van 2007 in verscheidene zuidelijke provincies waar de Taliban in relatief groten getale aanwezig zijn even groot zal zijn als die van dit jaar. Zijn inschatting wordt bevestigd door Amerikaanse bronnen.
  Antonio Maria Costa, directeur van het UN Office on Drugs and Crime, concludeert dat het zeker nog een generatie duurt voordat Afghanistan opiumvrij is. Hij stelt voor het aantal opiumvrije provincies in 2007 te verdubbelen tot twaalf door financiële ondersteuning van opiumboeren en arrestatie van corrupte functionarissen. "Degenen die de drugsindustrie leiden moeten voor het gerecht worden gebracht en de functionarissen die haar steunen moeten de laan worden uitgestuurd", aldus Costa.
  Papavervelden beslaan nog geen 4 procent van het totale oppervlak aan land- en tuinbouwgrond in Afghanistan en de meeste districten zijn opiumvrij, aldus het rapport. De exportwaarde van de oogst van het afgelopen jaar bedroeg evenwel 2,3 miljard euro, ongeveer eenderde van de waarde van de totale economische productie van het land. Ongeveer 13 procent van de Afghanen was bij de opiumproductie en -handel betrokken.
  De onderzoekers wijzen er op dat het tevens belangrijk is te kijken naar de andere kant van de markt en de vraag naar opium te beperken. Een groot deel van de Afghaanse opium wordt omgezet in heroïne en als zodanig in Europa verhandeld.
  "Iedere drugsbestrijdingsstrategie moet waken tegen verwachtingen voor de korte termijn, de situatie van de armen niet verslechteren en zich richten op plattelandsontwikkeling op de lange termijn", aldus William Byrd, een Wereldbankeconoom en een van de opstellers van het rapport.

  bron http://www.trouw.nl/laatstenieuws/l...rugsbestrijding_in_Afghanistan_vergt_decennia
   
 12. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Noem het maar een beperkt succes. Alweer met 59% omhoog, bovenop de 400% die ze al gehaald hadden. De opiumbaron Khadaidad en zijn kameraden in de regering zullen er wel warmpjes bij zitten. Ik ben benieuwd bij welke productie de wereldmarkt verzadigd is. Als dit zo door zet zit Afghanistan binnen een paar jaar op 20.000 ton opium per jaar.
  Ik hoop dat er nog iets positiefs uit voort komt. Misschien word de straatprijs van heroïne zo laag dat de aan heroïne gerelateerde criminaliteit daalt.
   
 13. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  'Papaverteelt blijft noodzaak'

  Drugsonderzoekers: papaververnietiging zal nooit werken


  23-04-2007  [​IMG]Drugsonderzoekers M bij een papaver-boer in
  Afhganistan.
  Het is een groot probleem: de gigantische papaverteelt in Afghanistan. De Amerikanen en de Afghaanse regering willen dat de velden worden vernietigd. Maar twee Nederlandse drugsonderzoekers - op reis door Afghanistan - zeggen dat vernietiging niet zal werken..

  Even buiten Jalalabad, op de route naar de Pakistaanse grens, zijn ze vanaf de doorgaande weg duidelijk zichtbaar. Uitgestrekte papavervelden, in volle roze-witte bloei. Mannen staan voorovergebogen de bollen te bestuderen. Is de bol rijp, dan wordt met een klein mesje een inkeping gemaakt. De opium stroomt langzaam naar buiten en de volgende dag wordt deze opgedroogde grondstof voor heroïne eraf geschraapt.

  Alternatieven
  "Ik weet dat het eigenlijk niet goed is voor ons land. Maar wij zijn arm en dit is onze enige manier om geld te verdienen." Mir Hussein, een oudere boer, zegt het met opgeheven handen, zijn woorden uit zijn tandeloze mond spugend. Andere boeren vallen hem bij: alternatieve gewassen, zoals zonnebloemen of tarwe leveren niet genoeg geld op. "Dus zullen we als de politie komt om de papaver te vernietigen, wel geweld moeten gebruiken."

  Martin Jelsma en Tom Kramer, twee 'drugsonderzoekers' van het Transnational Institute zijn ook in het veld. "We doen een beetje voorzichtig in dit gebied want er zijn hier al gewelddadige incidenten geweest. Zeker nu, terwijl de oogst eigenlijk al is begonnen, zijn boeren erg bang voor die zogenoemde eradicatie-teams. Als je op dit moment nog velden gaat vernietigen, dan is dat voor de boeren een ramp. Ze hebben grote investeringen gedaan en kunnen, zo laat in het seizoen, ook geen andere gewassen meer verbouwen," zegt Tom Kramer.

  [​IMG] Waanidee
  Volgens Martin Jelsma is vernietigen van papavervelden nooit een goede oplossing, welk seizoen het ook is. "Eradicatie heeft nog nergens op de wereld gewerkt en het zal ook nooit werken. Je zult eerder moeten kijken naar de verslavingszorg in eigen land - in Europa of bijvoorbeeld de Verenigde Staten - en langzamerhand de vraag moeten terugdringen. Dan neemt de productie misschien ook af. Maar eigenlijk is de productie op wereldschaal al jaren op eenzelfde niveau. Het is een absoluut waanidee dat je door hier velden te verwoesten, iets doet aan de drugsproblematiek thuis."

  Het Nederlandse plan om van de zuidelijke provincie Uruzgan een soort 'Betuwe in Afghanistan' te maken, moet dan ook niet beginnen met de vernietiging van de papavervelden. "Het probleem is veel ingewikkelder. Je zult boeren een alternatief gewas of een andere baan moeten bieden."

  Maar zolang Afghanistan onveilig en instabiel is, blijft de papaverteelt voor veel mensen de beste manier om aan relatief veel geld te komen. Boeren die maar een heel klein stukje grond hebben, vinden nooit een ander gewas dat evenveel opbrengt per vierkante meter.

  [​IMG] In landen waar vroeger veel papaver werd geteeld zoals Thailand of Pakistan - is volgens Jelsma vernietiging van velden nauwelijks aan de orde geweest. "Het was daar een lang proces van ongeveer vijftien jaar. Het ging samen met een sterker wordende economie. Langzamerhand kregen boeren de mogelijkheid zich met andere zaken bezig te houden dan de papaverteelt."

  Vervreemden
  Volgens Jelsma moeten de Nederlandse troepen in Afghanistan erg voorzichtig zijn om zich te bemoeien met de eradicatie. "Het is dé manier om de bevolking van je te vervreemden of tegen je op te zetten. Het zal het hele doel van de Uruzgan-missie 'wederopbouw' volledig ondergraven."

  De boeren net buiten Jalalabad weten in ieder geval voorlopig geen betere manier om geld te verdienen. En de vrees voor de Afghaanse politie is beperkt. "Er wordt vaak over wel of niet -en hoeveel vernietigen onderhandeld", aldus Jelsma. Papaverboer Hussein beweert zelfs dat sommige agenten hem juist helpen. "Als de internationale gemeenschap ons niet kan helpen, dan zullen we die papaver altijd blijven verbouwen. We zijn veel te arm. Al het geld dat de Wereldbank en anderen in Afghanistan steken, verdwijnt allemaal in de zakken van onze regering.

  bron http://www.wereldomroep.nl/actua/regio/verreoosten/act20070423_papaver
   
 14. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Afghanistan: recordoogst opium

  KABOEL - De opiumproductie in Afghanistan heeft dit jaar een nieuw record bereikt. Dat is gebeurd onder invloed van de Taliban en van corrupte gezagsdragers in de regering van president Hamid Karzai, staat in een rapport van de VN.

  Vergeleken met vorig jaar is het oppervlak waarop papaver wordt verbouwd met zeventien procent toegenomen tot 193.000 hectare, zo blijkt uit het rapport van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC). Afghanistan is nu goed voor 93 procent van de wereldproductie van opium en heeft zijn opbrengst de laatste twee jaar verdubbeld.

  ''De situatie is dramatisch en wordt met de dag erger,'' zegt directeur A M Costa van het VN-bureau in Kaboel. Dit jaar zal de productie naar schatting 8200 ton bedragen, 34 procent meer dan in 2006. Volgens het rapport is de opbrengst voor de boeren ongeveer één miljard dollar (731 miljoen euro). De straatwaarde van de heroïne die ervan wordt gemaakt, is vele malen hoger.

  Tegenover een toename van het aantal 'opiumvrije' provincies in het noorden van Afghanistan staat een explosie van opiumproductie in het zuiden. De provincie Helmand spant daarbij de kroon. Met meer dan honderdduizend hectare papaver levert deze provincie meer dan de helft van het totaal.

  Becherming
  Volgens Costa komt dat doordat de regering elk gezag in de provincie kwijt is aan de opstandelingen. ''Er zijn duidelijke bewijzen dat de opstandelingen het verbouwen, de raffinage en het verhandelen van opium actief steunen, dan wel toestaan en er vervolgens hun voordeel mee doen.''

  De Taliban leggen de boeren belastingen op en bieden ook bescherming aan konvooien die opium naar de buurlanden smokkelen.

  Volgens het rapport zijn op dit moment 3,3 miljoen Afghanen (van de 25 miljoen) bij de productie van opium betrokken. Het land gebruikt meer land voor het verbouwen van de papaver, dan Latijns-Amerika gebruikt voor de productie van cocaïne.

  Costa zegt dat er een 'zeer grote mate van samenwerking' is tussen drugshandelaren en regeringsfunctionarissen. ''De welwillende tolerantie ten aanzien van corruptie bij de regering ondermijnt de toekomst: nog nooit heeft een land welvaart gebouwd op misdaad.''

  De opiumeconomie van Afghanistan kan worden getroffen door de import van chemicaliën (nodig voor het bereiden van heroïne) en de export van de drugs tegen te houden, zegt Costa. ''Maar niemand schijnt erop te letten wat er allemaal wordt gesmokkeld.''

  bron http://www.parool.nl/nieuws/2007/AUG/28/buit2.html
   
 15. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Heroin: The Lost War'
  23 december 2007

  awww_tv_visie_be_img_nieuws_bericht_php_6185e63a3ff651de76751a70087a3ff1._.jpg Heroïne is de meest verslavende drug op aarde en tegenwoordig is de drug puurder, sterker en goedkoper dan ooit tevoren. Ongeveer 90 procent van de drug wordt geproduceerd in Afghanistan. In deze schokkende documentaire wordt onderzoek gedaan naar de toegenomen aanvoer van deze dodelijke drug vanwege de oorlog tegen terreur.


  In de tijd dat de Taliban nog aan de macht was werd de opiumproductie met de harde hand tegengehouden.
  Echter nadat de Westerse coalitietroepen in 2001 de jacht op terrorist Osama bin Laden en zijn Taliban-aanhangers openden werd de drughandel weer opgestart. Veel armlastige boeren zagen geen andere keus dan het telen van papaverbloemen om voor hun families te kunnen zorgen.
  In de jaren negentig is het aantal heroïnegebruikers in de Verenigde Staten verdubbeld. Mensen die in eerste instantie geen naald wilden aanraken konden de drug roken of snuiven. Al snel ging het bergafwaarts. In het moderne en welgestelde Noorwegen is de verslavende drug een omvangrijk probleem. In de hoofdstad Oslo struinen ruwweg 7000 gebruikers door de parken en straten. In ‘Afghan Heroin’ duiken we in de verwoestende gevolgen van verslaving en zien ondermeer schokkende beelden van een jong stel uit Noorwegen, dat de hele dag bezig is met het scoren en gebruiken van heroïne.
  bron
  http://www.tv-visie.be/nieuws/inter...heroin-the-lost-war-binnenkort-bij-ngc_20062/
   
  Last edited by a moderator: Apr 30, 2017
 16. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Afghanistan na heroïne ook grootste cannabis-producent

  [​IMG] De wereldwijd grootste heroïneproducent Afghanistan is volgens een rapport van de Verenigde Naties inmiddels ook de belangrijkste leverancier van de illegale drug cannabis geworden. De 70.000 hectare grote oppervlakte die vorig jaar met cannabis bebouwd werd, zal volgens de studie vermoedelijk ook dit jaar nog uitgebreid worden. De teeltgronden voor papavers, waaruit de onbewerkte opium en vervolgens heroïne wordt geproduceerd, zal in 2008 net zo hoog als vorig jaar of net onder die recordproductie liggen.

  "Enerzijds drugs, anderzijds slaglinies"
  "De opiumteelt mag dan wel zijn top bereikt hebben, de hoeveelheid zal ook in 2008 nog steeds indrukwekkend zijn", zei UNODC-voorzitter Antonio Maria Costa. "Afghanistan wordt een verdeeld land, met aan de ene kant de drugsproductie en aan de andere kant de slaglinies", waarschuwde Costa.

  Het groeiend aantal opiumvrije provincies in het noordoosten staan in sterk contrast met de steeds grotere papavervelden in het zuiden en westen van het land, de bolwerken van de taliban.

  Ruwe opium
  Afgelopen jaar produceerde Afghanistan wereldwijd meer dan 90 procent van de ruwe opium. Volgens UNODC financieren de taliban met de inkomsten van de drugshandel hun gewapende opstand tegen de heersende regering. "Opium is een enorme bron van inkomsten voor de taliban en zal dit jaar de oorlogskas met meer dan 100 miljoen dollar (68 miljoen euro) spijzen", waarschuwde Costa.

  bron http://demorgen.be/dm/nl/990/Buiten...heroine-ook-grootste-cannabis-producent.dhtml