Opmars generator bij kweken wiet

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 16, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Opmars generator bij kweken wiet


  Door FERDI SCHROOTEN  DEN HAAG - Hennepkwekerijen zetten op grote schaal gestolen generatoren in bij de productie van softdrugs, om niet tegen de lamp te lopen door illegale aftap van stroom.

  De afgelopen jaren zijn bij ontmanteling van wietplantages naar schatting vele honderden generatoren aangetroffen die als gestolen waren opgegeven.

  Dat melden de politie, stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en de BMWT, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van groot bouwmaterieel. In sommige gevallen gaat het om industriƫle dieselgeneratoren op een vrachtwagenchassis, die voldoende stroom kunnen opwekken voor een kas met duizenden wietplanten.

  Door de elektriciteit niet af te tappen van het stroomnet, zoals nu vaak illegaal gebeurt, hopen de drugsproducenten minder op te vallen.

  Elektriciteitsmaatschappijen werken sinds een paar jaar nauw samen met gemeenten en politie. Bij onverklaarbaar hoog stroomverbruik wordt meteen onderzocht of er sprake is van een hennepplantage. De groeilampen, die nodig zijn voor het kweken van wietplanten vreten stroom.

  "We zien zeer frequent dat bij een ontmanteling van een hennepkwekerij ook generatoren worden aangetroffen die als gestolen zijn opgegeven," zegt Anton van Loon van de BMWT. "Gekscherend wordt hier wel eens gezegd dat 50 procent van alle generatoren die jaarlijks worden gestolen, in de hennepteelt verdwijnen." Guus Wesselink van de stichting AVc en de kliklijn Meld Misdaad Anoniem noemt de wietgeneratoren 'een ernstig probleem', dat dringend aandacht vraagt.

  Drugsexpert Jaap de Vlieger van de politie spreekt van een nieuwe tendens. Volgens hem hebben hennepkwekers ook nog een andere reden om generatoren in te zetten. "Als we ze pakken, moeten ze ook nog eens de gestolen stroom terugbetalen. Dat loopt vaak in de tienduizenden euro's." De Vlieger gaat binnenkort met collega's van de regiokorpsen de opmars van generatoren bij wietkweek inventariseren. "Misschien moeten we bij het jagen op wietplantages niet alleen letten op een wietlucht en hoog stroomverbruik, maar ook op een penetrante diesellucht en het ronkend geluid van generatoren."

  De BMWT schat dat jaarlijks zo'n tweeduizend stuks werkmaterieel, inclusief generatoren, worden gestolen, op bouwplaatsen en van verhuurders. Bij elkaar zou de schade rond de vijftig miljoen euro per jaar liggen. De branche-organisatie werkt samen met verzekeraars, politie en justitie hard aan het terugdringen van diefstal van werkmaterieel. De introductie van speciale sloten, die elektrische en hydraulische systemen blokkeren, blijkt succesvol. Hiermee uitgeruste apparaten verdwijnen veel minder. Ook kunnen eigenaren hun werkmaterieel tegenwoordig in een databank laten registreren, zodat de politie gestolen waar beter kan opsporen.

  Behalve generatoren, die al gauw vijfduizend euro of meer waard zijn, staan ook compressoren en kleinere graafmachines in de top drie van meest gestolen werkmaterieel. De apparaten worden op de zwarte markt verkocht of gedemonteerd voor de onderdelenhandel. Engeland zou een iafzetmarkt zijn.