’OSS MOET TELEN WIET REGELEN’

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,297
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  'OSS MOET TELEN WIET REGELEN'


  Oss - De zogenoemde 'achterdeur' van coffeeshop in Oss reguleren. Dat stelt GroenLinks aan burgemeester H. Klitsie voor. De burgemeester stelt dat er goede redenen voor te bedenken zijn, maar dat hij daar geen bevoegdheden voor heeft.


  Fractievoorzitter E. van Schoonhoven benaderde Klitsie met het verzoek in navolging van recente uitspraken van de Maastrichtse burgemeester G.


  Leers. Die riep de landelijke overheid op het kweken van wiet niet meer te verbieden, maar te gedogen. Dan kon hij de teelt ook aan regels houden en zouden er minder gevaarlijke situaties op zolders in woonwijken ontstaan.


  GroenLinks is een uitgesproken voorstanders van een meer vrijer soft-drugsbeleid. Zo pleitte Van Schoonhoven onlangs in de Osse gemeenteraad nog voor het toestaan van een tweede coffeeshop in Oss. Tot teleurstelling van de oppositiepartij stemde een meerderheid van de raad anders. Toch doet de fractie nu een beroep op Klitsie om het gedoogbeleid ten aanzien van het eigen gebruik uit te breiden tot productie en distributie. "Kwekers worden hiermee uit het schimmige illegale circuit gehaald en kunnen door de overheid beter op hun productie worden gecontroleerd."


  Van Schoonhoven vindt het vreemd dat coffeeshops wel legaal sort-drugs mogen verkopen maar dat de wiet eigenlijk niet gekweekt mag worden en al evenmin legaal naar de shop vervoerd worden.


  Al eerder liet VVD-fractievoorzitter J. van Orsouw zich in dergelijke bewoordingen uit. Tijdens het debat over iin of twee coffeeshops in Oss, stelde hij voor een gemeentelijke wietkwekerij te beginnen. Van Orsouw kreeg nauwelijks bijval in de gemeenteraad.


  In de beantwoording aan Van Schoonhoven schetst Klitsie het landelijk beleid dat mensen voor eigen gebruik mogen kweken en dat in een coffeeshop aan iemand van 18 jaar en ouder maximaal 5 gram soft-drugs verkocht mag worden.


  Klitsie stelt de zorgen te delen dat het telen van wiet soms kan leiden tot gevaarlijke situaties. "Zeker wanneer dit gebeurt in woningen."


  Klitsie vindt dat een ongewenste situatie en hij zegt zich in te spannen dat zoveel mogelijk tegen te gaan. "De politie treedt op bij elke overtreding en de woningbouwverenigingen nemen maatregelen om kweek van soft-drugs in huurwoningen tegen te gaan." Brabant Wonen zet huurders uit hun woning als er een illegale hennepkwekerij wordt aangetroffen.


  Volgens Klitsie heeft hij geen bevoegheden om de achterdeurproblematiek te regelen.


  De landelijke regels voor soft-drugs zijn:


  Iedere burger mag voor eigen gebruik kweken. Daarbij is het maximum aantal van vijf planten toegestaan.


  De distributie is geregeld door het fenomeen coffeeshop. Aan iedere burger van 18 jaar en ouder mag per transactie maximaal vijf gram worden verkocht.


  De gemeente Oss gedoogd iin coffeeshop: de Jungle aan de Kromstaat.