POLITIE GEBRUIKT ILLEGALE VANGSTOK

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Aug 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,294
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  POLITIE GEBRUIKT ILLEGALE VANGSTOK


  Pepperspray vult gat tussen wapenstok en pistool niet


  De politie ziet zich gedwongen bij het inrekenen van gewelddadige gestoorden naar niet-wettelijke middelen, zoals bijvoorbeeld 'vangstokken', te grijpen.


  Met een vangstok wordt een gestoorde op afstand tegen een muur 'gefixeerd'. Pepperspray, dat het gat tussen wapenstok en pistool moet vullen, heeft bij deze verwarde mensen geen uitwerking. In de praktijk blijkt dat agressieve gestoorden juist nog razender worden. Het gaat met name om coke-gebruikers, die vaak ongevoelig zijn voor de sterke peperprikkeling.


  Politiedeskundige dr. Jaap Timmer van de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt het niet vreemd dat dienders zoeken naar alternatieve methoden om heftige arrestanten onder controle te krijgen. ,,De politie krijgt steeds meer met deze groep te maken. Als andere technieken falen, wordt gegrepen naar alternatieven."


  De alternatieve overmeestertechniek is nu als volgt: twee leden van een arrestatieteam (AT) komen met kogelwerende schilden en helmen op de gestoorde af. Een derde AT'er zet hem vast tegen de muur met een stok waarop een halve ring is gemonteerd. Er kan ook gekozen worden voor een stok met een mega boei die kan vastklikken om een been. Als die vastzit, wordt de arrestant onderuitgetrokken. Beide instrumenten behoren niet tot het legale arsenaal van de politie. Ook worden wel brandblussers ingezet.


  Voor zover Timmer kan overzien, heeft de toevoeging van pepperspray aan de uitrusting van de politie er niet toe geleid dat andere geweldsmiddelen veel minder worden benut. De pleidooien voor invoering van de pepperspray waren meer gebaseerd op emoties en anekdotes dan op gedegen onderzoek, weet de criminoloog. Het lijkt zo mooi, zonder veel geweld en schade een arrestant voor een paar minuten lamleggen. Maar pepperspray heeft de lacune tussen slaan en schieten niet helemaal kunnen vullen.


  Timmer: ,,Het zou misschien verstandiger zijn als de politie was uitgerust met een uitschuifbare wapenstok. Met een langere wapenstok kun je mensen op afstand houden, porren en effectief klappen uitdelen". De politiedeskundige pleit ook voor invoering van de Taser, een stroomstootwapen. ,,Die schakelt mensen een tijdje uit zonder letsel te veroorzaken."
   
 2. FrankenChrist

  FrankenChrist Iridium Member

  Reputation Points:
  567
  Messages:
  1,207
  Joined:
  Aug 20, 2004
  from belgium
  "Zonder letsel te veroorzaken."

  ...als je geen hartlijder bent.


  Gebruikt men ergens in Europa tasers?

  Oh ja hier wat spectaculaire filmpjes
  http://www.taser.com/law/videos.htm
   
 3. Megasnelleneddy

  Megasnelleneddy Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  39
  Joined:
  Jan 16, 2006
  Foei voor de politie :mad: