Politie ontruimt zeventien growshops in Rotterdam

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mrPartypictures, May 16, 2006.

 1. mrPartypictures

  mrPartypictures Gold Member

  Reputation Points:
  87
  Messages:
  225
  Joined:
  Dec 3, 2005
  from The Netherlands
  (Novum) - Rotterdam. De politie heeft dinsdag zeventien growshops in Rotterdam ontruimd. Een team van toezichthouders en 130 politieagenten controleerde dinsdag 31 growshops in de regio Rotterdam-Rijnmond op naleving van de drugswet. Bij de actie zijn 34 verdachten opgepakt. In growshops kunnen onder meer kleine hoeveelheden hennepzaden gekocht worden.

  In totaal is zestig kilo hennep met een straatwaarde van 180 duizend gulden in beslaggenomen. Eén growshop had volgens de politie een eigen hennepkwekerij. Een kleine zevenduizend hennepplanten zijn in beslag genomen.

  Dit is volgens de politie de eerste grootschalige gecombineerde actie van onder meer politie, justitie en de Belastingdienst tegen eigenaren van growshops in Nederland. De actie moet duidelijk maken dat de 'grenzen van de wet niet overschreden mogen worden'. De winkels kunnen op last van de gemeente voor maximaal een halfjaar gesloten blijven.

  In een aantal van de growshops die dinsdag gesloten zijn, werd volgens politiewoordvoerder Huub Veeneman 'willens en wetens' gerommeld met de verkoop van benodigdheden voor hennepkweek. "Een paar hennepzaadjes mogen verkocht worden, maar sommige zaken hadden complete hennepstekjes in hun assortiment. Dit is uiteraard niet toegestaan." Zes winkeleigenaren hadden gerommeld met gas- en elektriciteitsmeters. Ook zij zijn aangehouden.


  Copyright 2006, Novum
   
 2. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  34 aanhoudingen en in 17 growshops werd de Opiumwet overtreden

  Rotterdam - De politie heeft aan de burgemeester verzocht deze zaken te sluiten. De burgemeester kan een sluiting van een half jaar opleggen. Dat zijn de resultaten van een grootscheepse controle waarbij een multidisciplinair team van toezichthouders alle 31 growshops in de regio hebben bezocht. Bij deze actie is samengewerkt door politie, justitie, gemeente (afdeling Openbare Orde en Veiligheid), UWV, Belastingdienst, AID (toezicht op Bestrijdingsmiddelenwet) en de DCMR (toezicht op brandveiligheid).
  Daarnaast is er ruim 60 kilo henneptoppen in beslag genomen met een straatwaarde van ongeveer 180.000 euro. 6 shops hadden gefraudeerd met hun elektriciteits- en/of gasmeter ofwel het illegaal aftappen van stroom en/of gas. Tijdens de actie zijn ook enkele klanten die in de growshops aanwezig waren aangehouden. Het totaal aantal aanhoudingen is 34. Er zijn in totaal 6800 hennepstekken/planten in beslag genomen.

  Er is ook een growshop aangetroffen waar een hennepkwekerij aanwezig was. Er is ook enkele malen procesverbaal opgemaakt voor het overtreden van de Bestrijdingsmiddelenwet. UWV stelt nog een nader onderzoek in naar zwartwerken.

  Source: ANP
   
 3. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Grote controle op growshops regio Rijnmond

  ROTTERDAM - Politie en justitie zijn dinsdagochtend begonnen met een grote controle op growshops in de Rijnmond. Alle 31 shops in de regio krijgen een bezoek. Ook gemeente, belastingdienst, UWV, milieudienst DCMR en AID nemen deel aan de actie.
  „Wij willen duidelijk maken dat het willens en wetens verkopen van artikelen voor de hennepkweek niet is toegestaan”, aldus een politiewoordvoerder. De controleurs willen de vrijheid van de shops inperken.
  Bij de controle zoeken de partijen de grenzen van wat juridisch mogelijk is op. Als in een shop hennepstekken worden gevonden, zal de eigenaar worden vervolgd voor handel in drugs. In een aantal zaken trof de politie dinsdagochtend hennepstekken aan. De burgemeester kan in die gevallen besluiten de growshop voor een jaar te sluiten. Reinigingsbedrijf Roteb zal de gevonden stekjes direct vernietigen.
  Ook speuren de controleurs naar bewijs om de ondernemers te vervolgen voor medeplichtigheid of medeplegen aan hennepkweek. Politie en het Openbaar Ministerie verzamelen verder informatie om de criminaliteit rond wietplantages in beeld te brengen.
  DCMR onderzoekt de brandveiligheid. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert of er geen verboden bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. De medewerkers van uitkeringsinstantie UWV kijken of er niet zwart wordt gewerkt.
  Volgens de politie is het de eerste grootschalige actie in Nederland.

  Bron: Telegraaf