Project Courage: Keiharde aanpak drugs & drugstoerisme

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 16, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Project Courage is een bijna Amerikaanse aanpak van Drugs in Nederland. Check hun website voor de propaganda: www.courage.nu


  MINISTER GAAT THUISHANDEL DRUGS AANPAKKEN


  ROOSENDAAL (ANP) - De regering neemt extra maatregelen om de handel in drugs vanuit woonhuizen aan te pakken. De voorbereidingen daarvoor op ambtelijk gebied zijn inmiddels in volle gang. Dat meldde minister Remkes maandag na afloop van een werkbezoek aan Roosendaal. Over de inhoud van de maatregelen wilde hij niets kwijt. Remkes liet zich maandagmiddag in zowel Breda als Roosendaal voorlichten over de bestrijding van de drugsoverlast. In Hazeldonk bezocht hij het Joint Hit Team dat zich bezighoudt met de internationale aanpak van kleinschalige drugshandel. Sinds de invoering van de maximumsnelheid van 160 km per uur bij achtervolgingen zit het team met een probleem. De minister zegde toe te bekijken of er net als voor arrestatieteams mogelijkheden zijn voor ontheffing. Ook heeft hij aangekondigd actie te ondernemen om de Belgen meer bij het project te betrekken. Na een rondleiding door leden van het project Courage in Roosendaal prees Remkes de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom, die in het project samenwerken. Hij heeft begrepen dat de extra politie-inzet en bepaalde maatregelen zoals de aankoop van overlastgevende panden een extra financikle druk voor de gemeenten betekenden, maar voegde eraan toe geen financikle toezeggingen te kunnen doen. Het staat nu in ieder geval op mijn netvlies dat het probleem van drugsoverlast moet worden aangepakt, zei de bewindsman.
   
  Last edited: Feb 2, 2007
 2. mrPartypictures

  mrPartypictures Gold Member

  Reputation Points:
  87
  Messages:
  225
  Joined:
  Dec 3, 2005
  from The Netherlands
  Politie ontmantelt professionele hennepkwekerij: 2 verdachten aangehouden

  Dinsdagmiddag 23 mei heeft de politie van team Moerdijk samen met het drugsteam Courage van het politiedistrict Bergen op Zoom in een loods aan de Veerstraat in Standdaarbuiten een professionele hennepkwekerij ontmanteld.

  De politie kreeg daarbij ondersteuning van de brandweer, energiebedrijf Essent en een ruimploeg van een facilitair bedrijf.

  De kwekerij werd ontdekt na metingen van energiebedrijf Essent. In de loods werden in drie afzonderlijke ruimtes in totaal 4300 hennepplanten en 300 stekjes aangetroffen in verschillende groeistadia. 2700 planten waren volgroeid en oogstrijp.

  De politie hield in en bij het pand twee Poolse verdachten aan. De twee mannen van 53 en 37 jaar, afkomstig uit Tarnow en Zgorzelec zijn overgebracht naar het politiebureau.

  De brandweer heeft de politie geassisteerd met lichtvoorziening in het pand. De politie heeft de hennepplanten, die een straatwaarde hebben van 800.000,- en de kweekapparatuur ter waarde van circa 160.000,- in beslag genomen.


  Auteur: Henk Snepvangers

  bron: misdaadkaart
   
 3. Ruud

  Ruud Gold Member

  Reputation Points:
  400
  Messages:
  536
  Joined:
  Aug 25, 2005
  35 y/o from The Netherlands
  Zaterdag 27 mei 2006 - HOOGERHEIDE – Mensen die zich in de toekomst in Woensdrecht bezig houden met hennepkwekerijen of handel in drugs kunnen bij ontdekking daarvan rekenen op een keiharde aanpak.
  Dat maakte burgemeester Marcel Fränzel deze week bekend bij het ondertekenen van een convenant dat zich speciaal tegen deze problematiek keert. Buiten Fränzel zetten ook vertegenwoordigers van de regiopolitie, het Openbaar Ministerie, twee woningstichtingen en Essent hun handtekeningen onder de overeenkomst. Daarmee is Woensdrecht na Rucphen de tweede gemeente in het politiedistrict Bergen op Zoom met een speciaal convenant voor de aanpak van drugs.

  Fränzel zegt dat het idee voor een convenant al anderhalf tot twee jaar geleden ontstaan is. „Daarna is deze bijna onorthodoxe samenwerking er gekomen. De essentie is dat iedereen die zich in onze gemeente bezighoudt met drugs beseft wat de mogelijke consequenties daarvan zijn. We hebben afgesproken dat we daarbij het volledige scala aan maatregelen gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt ook in dit verband voor twee. Het doel is vooral gevaarlijke situaties en criminele activiteiten te voorkomen. En daarmee ook vervelende situaties tegen te gaan, zoals kwetsbare groepen die huizen onderverhuren aan mensen die een hennepkwekerij willen beginnen.“

  Het scala aan maatregelen dat genomen wordt tegen mensen die in de fout gaan, blijkt breed te zijn. Als Essent onraad vermoedt kan het bedrijf met steun van de politie controleren. Blijkt het wantrouwen terecht dan doet de leverancier aangifte van diefstal van elektriciteit. De gemeente pakt mensen aan die een uitkering hebben. Tegen hen wordt een verhaalprocedure opgestart om onrechtmatig verkregen inkomsten terug te vorderen.

  De woningstichting ontbindt huurovereenkomsten met mensen die een hennepkwekerij zijn begonnen of van wie geconstateerd is dat hun huis een drugspand is. Het Openbaar Ministerie tenslotte doet een vordering om wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen.

  De gemeente Woensdrecht hanteert al jarenlang een zogenaamde nuloptie. Die komt erop neer dat er op drugsgebied niets door de vingers gezien wordt. Koffieshops zoals bijvoorbeeld in buurgemeente Bergen op Zoom zijn er uit den boze.

  Vorig jaar werden er in de gemeente negen hennepkwekerijen in woningen geruimd, waarvan er drie ondergebracht waren in huurhuizen. Vijf van de kwekerijen werden aangetroffen in Hoogerheide, twee in Ossendrecht, een in Putte en eveneens een in Huijbergen. Voor drugshandel werd een zogenaamde cadeauwinkel in Putte gesloten.

  Woensdrecht is overigens ook toegetreden tot het meldpunt van anti-drugsproject Courage. Die kar trekken de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal. Fränzel: „Als kleinere gemeente participeren wij wel maar niet met alle toeters en bellen. Dat geldt ook voor andere kleine gemeenten in de regio die geen koffieshops hebben. In de grote gemeenten zijn die er wel. Daardoor is de ernst van het probleem en de noodzaak er iets aan te doen ook groter dan bij ons.“

  Bron: BN-De stem
   
 4. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Re: Keiharde aanpak drugs(Woensdrecht)

  RUIM 150 KWEKERIJEN GERUIMD

  Woensdag 31 januari 2007 - ROOSENDAAL - De kliklijnen van de West-Brabantse politie worden platgebeld. Het afgelopen jaar kwamen 450 meldingen binnen. Ruim de helft (273) daarvan is afgewerkt en dat leidde tot het ruimen van liefst 152 hennepkwekerijen.

  Op dit moment is het Team Courage nog drukdoende met de overige meldingen en de nieuwe die intussen zijn binnengekomen via Meldpunt Drugsoverlast, Meld Misdaad Anoniem en het algemene meldpunt van de politie.

  Vorig jaar besloten Roosendaal en Bergen op Zoom de keiharde aanpak van drugsoverlast via Courage in ieder geval tot 2010 door te zetten en verder uit te breiden. Een van de eerste stappen is nu de lancering van de website http://www.courage.nu, die sinds vandaag in de lucht is. Ook via deze site kunnen mensen drugsoverlast melden. Een apart gedeelte is gericht op drugstoeristen, -runners, dealers en telers. Ze worden gewaarschuwd voor de consequenties die aan hun gedrag kleven. Op termijn wordt dit deel ook in het Frans vertaald, zodat ook de Franstalige drugstoeristen op de hoogte worden gesteld.

  De website wordt in Nederland via onder andere posters onder de aandacht gebracht. Ook in Belgik en Frankrijk komt een informatiecampagne over Courage. Hoe die precies vormt krijgt, kan de Roosendaalse gemeentewoordvoerder Ruben Sax niet zeggen. "We verwachten daar dit voorjaar meer zicht op te hebben. In het najaar kan een en ander dan worden uitgezet."

  Het Openbaar Ministerie begint een proef voor een jaar waardoor het mogelijk is in Nederland aangehouden drugstoeristen in hun eigen land te laten vervolgen. Hun dossiers worden doorgespeeld naar justitie daar. In de praktijk betekent dat vaak dat verdachten zwaarder worden gestraft. "Het is een belangrijk signaal voor potentiele drugstoeristen in het buitenland", aldus Sax.

  Courage werkt innig samen met de politie in Belgik en Frankrijk. Onlangs nog zagen agenten een Fransman drugs kopen in Roosendaal. In plaats van een achtervolging, speelde de politie zijn gegevens door aan hun Franse collega's. Die rekenden de man in. De drugs die hij in Roosendaal kocht, werden bij hem gevonden. In zijn woning troffen agenten ook nog twee vuurwapens aan. De man kreeg achttien maanden cel.

  Source: BN/De Stem
  Pubdate: 31 januari 2007
   
  Last edited: Feb 2, 2007
 5. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VOORZICHTIGHEID IN BLIJDSCHAP NA INVALLEN

  BERGEN OP ZOOM - De drugsinvallen in de regio Bergen op Zoom van afgelopen dinsdag haalden de landelijke media.

  De aandacht ging vooral uit naar de harde cijfers; zoveel arrestaties, hier panden dicht en daar autos in beslag genomen. Maar hoe kijken koffieshophouders in de stad tegen de actie aan? En wat vinden de buurtbewoners? Die willen op de eerste plaats niet met naam en toenaam in de krant. "We wisten wel dat er in het pand van De Ster drugs werd verhandeld. Dat was een publiek geheim. Ik had er eigenlijk geen last van, maar toch vind ik het goed dat de politie er iets aan gedaan heeft", vertelt een buurtbewoner van de Korenbeursstraat.

  Dinsdagochtend stonden er enkele tientallen agenten op de stoep. "Dat was wel even schrikken." De politie viel vier panden in de Korenbeursstraat binnen. De sporen van de inval zijn nog vers. De stukken hout van de voordeur met daartussen een stuk ijzer van het slot liggen nog op de stoep. Op een andere invallocatie, de voormalige koffieshop Afrika aan de Auvergnestraat, valt er weinig meer te zien.
  Alleen op het poortje pal naast het pand hangt een slot van de politie.

  "Langs dit poortje kwamen de klanten stiekem naar binnen", weet een bewoonster uit de straat. Ze is blij met de grootscheepse politieactie en hoopt dat er nu 'eindelijk eens een einde komt aan dat stiekeme gedoe' in en rond de oude koffieshop. Al leeft ze niet in de veronderstelling dat het pand voor langere tijd gesloten blijft.

  "De politie heeft de tent door de jaren heen wel vaker dichtgegooid, maar na enkele uren zag ik de eerste klanten alweer naar binnen gaan.
  Maar wie weet dat ze de eigenaren nu wel een keer goed zullen aanpakken.
  Vanuit hun huis hebben zij en haar man een goed overzicht van wat er allemaal rond het pand gebeurt. "Dinsdagavond reed constant dezelfde auto langs, waarschijnlijk drugstoeristen.

  Maar ja, het poortje was dicht. Die gasten in die wagen begrepen er niets van, lacht haar man. Een bewoner uit de Boutershemstraat, waar op drie plekken invallen zijn gedaan, had al enige tijd het idee dat er in sommige panden in de straat iets gaande was. "Het is goed dat er iets aan gedaan wordt."

  Niet iedereen in de buurt van een opgerold pand staat overigens te springen om iets te vertellen over de inval.

  Sommige koffieshophouders houden zich ook liever op de vlakte. Een medewerker van koffieshop Kinky Corner aan de Potterstraat bijvoorbeeld wil geen commentaar leveren.

  De eigenaar van Miami, een koffieshop in de Prins Bernhardlaan, heeft in ieder geval geen problemen met de inval, want 'met die illegaliteit hebben wij niets te maken, bij ons is alles gedoogde handel.' Over eventuele prijsschommelingen of nieuwe klanten die voorheen in het pand van Afrika hun cannabis haalden, kan de eigenaar slechts speculeren.

  "Wij verhogen de prijzen in ieder geval niet en misschien krijgen we wel meer klanten. Dat zien we wel in de toekomst."

  Sommige koffieshophouders houden zich na de invallen liever op de vlakte.

  Source: BN/De Stem
  Pubdate: 1 maart 2007
   
 6. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Drie verdachten aangehouden voor bezit verdovende middelen

  In het onderzoek van de unit Zware Criminaliteit naar de criminele groepering die in Bergen op Zoom verantwoordelijk zou zijn voor veel drugsoverlast, heeft het Courage-team op 7 maart 2007 drie aanhoudingen verricht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Inmiddels heeft de recherche ook de grote hoeveelheid geld en hash en hennep geteld en gewogen: in totaal is zo’n 350.000 euro aan contant geld in beslag genomen en iets meer dan 200 kilo aan hasj en hennep.

  De aangehouden verdachten zijn een man van 47 jaar en twee vrouwen van 41 en 53 jaar oud, alledrie afkomstig uit Bergen op Zoom. Zij worden verdacht van witwassen en bezit van verdovende middelen. De drie verdachten bewonen twee van de panden die vorige week dinsdag werden doorzocht tijdens de grote recherche-actie van de politie Midden en West Brabant.

  De unit Zware Criminaliteit hield tijdens de bijzonder omvangrijke actie op dinsdag 27 februari al 27 verdachten aan en doorzocht 35 locaties in Bergen op Zoom en omgeving. In verschillende panden werden (grote) geldbedragen aangetroffen met een totale waarde van zo’n 350.000 euro. Ook werd in totaal 200 kilo hasj en hennep in beslag genomen.

  Bij het onderzoeksteam zijn vorige week via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) verschillende anonieme tips van burgers binnengekomen. Op grond van één van deze tips is vorige week donderdag nog een loods in Steenbergen doorzocht. In de loods is een kleine hoeveelheid hennep aangetroffen en verschillende spullen die duiden op de productie van hennep. De spullen zijn in beslag genomen.

  De unit Zware Criminaliteit en het Courage-team werken in dit onderzoek intensief samen om zowel de overlast door de illegale verkoop van drugs terug te dringen als de groepering aan te pakken die met illegale activiteiten verantwoordelijk is voor deze overlast.


  Bron: Politiepersberichten 7 maart 2007