Psychose door cocaïne?

Discussion in 'Cocaïne' started by Alfa, Oct 1, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Cocaïnepsychose is een nog veelal onbesproken onderwerp. Toch schijnt het veel voor te komen. Ervaringen hiermee en informatie over psychose door cocaïne is welkom.
   
 2. carat

  carat Newbie

  Reputation Points:
  24
  Messages:
  44
  Joined:
  Aug 15, 2006
  37 y/o
  Een vriend van SWIM heeft een 3-tal jaren geleden een psychose gehad door overmatig speedgebruik. Hij is hiervoor 6 maanden in behandeling geweest.

  Na zijn behandeling besloot hij om af te stappen van zijn speedgebruik omdat hij zeker geen psychose meer wilde hebben. Maar omdat hij niet clean door het leven wilde besloot hij om te beginnen met coke. Ik trok veel met hem op en ik zag hem geleidelijk aan terug in een psychose geraken. Elke week kwam hij met echt rare verhalen af en dit werd steeds erger. Na zo'n 4 maanden coke te hebben gebruikt is hij terug opgenomen geweest omdat hij terug in een psychose is geraakt.

  Hij gebruikte niet echt veel coke, gemiddeld 2 à 3 gram per week. Meestal snoof hij de coke maar soms werd het ook gespoten. Waarschijnlijk is hij door zijn eerste psychose erg gevoelig geworden en is hij hierdoor al snel in een andere psychose geraakt.
   
 3. Tinytitan

  Tinytitan Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  14
  Joined:
  Nov 30, 2007
  Eenmaal je `chemie overhoop gehaald is´ zal het gemakkelijker terug uit evenwicht gehaald worden. Swim kent wel wat mensen die stemmen hoorden in hun hoofd, zij gebruikten cocaine en verder niks. De meesten rookten het. Een iemand kreeg het van het snuiven maar hij gebruikte ook wel schandalig veel.
   
 4. carat

  carat Newbie

  Reputation Points:
  24
  Messages:
  44
  Joined:
  Aug 15, 2006
  37 y/o
  Dat is idd juist wat je zegt. Dus men kan er beter voor zorgen dat het niet zo ver komt.

  Swim's vriend is enkele weken geleden terug opgenomen geweest in het ziekenhuis. Hij blijkt nu terug een soort van psychose gehad te hebben.
  Wat wel raar is, is het feit dat hij de laatste maanden niets meer gebruikt heeft. Het enige wat hij deed was bier drinken.
  Is het mogelijk om van alchohol in een psychose te geraken?
   
 5. Tinytitan

  Tinytitan Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  14
  Joined:
  Nov 30, 2007
  Alcohol kan ook psychoses triggeren maar dat is toch wel uitzonderlijk en komt meestal door sterke drank en gebeurt enkel bij zware drinkers.

  Hoelang heeft hij neuroleptica genomen? Een kuur tegen psychoses duurt meestal toch wel 1 á 2 jaar, als hij maar enkele maanden pillen heeft genomen kan dat de oorzaak zijn. Het was nog niet voldoende hersteld. Steeds weerkerende psychoses kan ook teken zijn van schyzofrenie maar daar zijn nog andere persoonlijkheidsstoornissen (meerdere persoonlijkheden hoort hier niet bij, dat maakt televisie ervan) aan verbonden, denk ik, dus dat lijkt me wat overdreven.
   
 6. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Het is erg zeldzaam dat alcohol psychoses of andere geestelijke stoornissen triggert, maar het is niet onmogelijk. Stimulanten zijn het vaakste de stoffen die een psychose triggeren of veroorzaken(na langdurig en/of frequent gebruik is een psychose ook mogelijk zonder er aanleg voor te hebben), doordat ze sterk op de neurotransmitter dopamine werken, die er om bekend zijn een belangrijke factor te zijn bij psychische stoornissen als psychoses en schizofrenie. Overigens kunnen ook bepaalde omstandigheden een onderliggende psychose naar boven brengen, zoals extreem stressvolle periodes of traumatische gebeurtenissen.

  Uiteraard is het altijd het verstandigste alle drugs een tijd vanaf te blijven als er kans is op psychoses of als men recent psychische problemen heeft ondervonden, en al helemaal als dit bij je in de familie zit, dan geld er ook een vergroot risico.

  Psychoses en schizofrenie zijn beide toch andere stoornissen, en terugkerende psychoses zullen dan ook niet komen door onderliggende schizofrenie. Overigens is het inderdaad ook erg handig om toch lange tijd nog door te blijven gaan met het nemen van anti-psychotica. Er zijn tegenwoordig een groot scala aan anti-psychotica beschikbaar, waarvan er meerdere zijn die nauwelijks tot geen bij-effecten hebben zoals sedatie, afvlakking van emoties of gewichtstoename, dus lange tijd deze medicijnen nemen is vaak goed te verdragen, mits men de juiste medicijnen neemt.
   
 7. R3direct

  R3direct Newbie

  Reputation Points:
  72
  Messages:
  115
  Joined:
  Sep 9, 2007
  from belgium
  Zowel een alcoholpsychose als een cocaïnepsychose zijn psychiatrische aandoeningen die gepaard kunnen gaan met wanen en/of hallucinaties.

  Meestal hebben ze een acuut verloop maar zoals elke psychose geïnduceerd door een "middel" kunnen ze levensbedreigend zijn.

  Swim heeft een vriend die na twee jaar opname nog steeds herstellende is van een alcoholpsychose. Hij was weliswaar een zware drinker. Swim heeft de hulpinstanties toen ingeschakeld en is zwaar onder de indruk wat hij toen gezien en gehoord heeft. Het is angstaanjagend.

  Swim kan bevestigen dat een acute cocaïnepsychose nog erger kan verlopen. Hij heeft iemand psychotisch zien decompenseren waarvan hij dacht dat de persoon in kwestie het niet zou halen. Na de instelling van 3 x 1mg risperidone per dag stond de persoon in kwestie recht alsof er niets gebeurd was. Hij wist te vertellen dat hij dacht dood te gaan omdat geen enkele benzo zijn doodsangst kon temperen, integendeel. Regelmatig heeft hij nog psychotische perioden die hij tracht te overbruggen met risperidone.
   
 8. toyking

  toyking Newbie

  Reputation Points:
  2
  Messages:
  102
  Joined:
  May 31, 2005
  33 y/o
  swim kent ook iemand die psychoses gehad heeft door drugs, alleen heeft swim deze persoon niet meegemaakt in die tijd.. Deze persoon is nu coke verslaaft, maar deed vroeger bijna alles in overmaat. Hij was een tijdje opgenomen maar is weer ontslagen, hij is schizofrenisch. Hij hoort stemmen, maar kan daar mee omgaan. Zolang hij aan de coke zit is het geen probleem. Neemt hij een pilletje dan gaat het fout, neemt ie meerdere andere persoonlijkheden aan. Heel eng...
  Swim weet niet hoe het gebeurt is, maar deze persoon gebruikte veel te veel speed, pillen, coke lsd enz... Toen ie opgegeven moment zn hele intrieur van het balkon gooide, werd hij opgenomen. Hij wist erna altijd wel nog wat hij gedaan heeft maar kon er niks aan doen. Hij werd iemand anders.
   
 9. Tinytitan

  Tinytitan Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  14
  Joined:
  Nov 30, 2007
  Een verslaving aan coke na gebruik van anti-psychotica kan swim zich wel in vinden. swim heeft zelf jaren Risperdal genomen. Tijdens de behandeling werd swim gevoeloos voor alle andere drugs, uitgezonderd cannabis(behalve vlak na inname) en coke.Halucinogen hadden 0,0 effect(dubbele dosis mescaline) evenals xtc, das ook iets van dien trend. Swim heeft zelfs 7 pilllen at once geslikt zonder effect terwijl anderen al na 2 pillen zo scheef als een hak waren
   
 10. pipodeclown

  pipodeclown Mercury Member

  Reputation Points:
  85
  Messages:
  18
  Joined:
  Jun 25, 2005
  from The Netherlands
  ja dat heb ik ook.