Regering stopt heroïne in bagage oppositie in Kirgizië

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Sep 13, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  De broer van de Kirgizische president Koermanbek Bakijev is dinsdag opgestapt als plaatsvervangend hoofd van de nationale veiligheidsdienst. Hij deed dat nadat aan het licht was gekomen dat hij waarschijnlijk een pakje heroïne in de bagage van oppositieleider Omoerbek Tekebajev heeft laten stoppen. Ook de chef van de geheime dienst heeft zijn functie neergelegd.

  Pop
  Tekebajev, voormalig voorzitter en huidig lid van het parlement, werd afgelopen week op de luchthaven van Warschau aangehouden met zeshonderd gram heroïne verstopt in een pop in zijn koffer. Een Poolse rechter liet Tekebajev vrij toen vingerafdrukken op de pop niet van hem bleken te zijn.

  Broer van de president
  Tijdens een hoorzitting van het parlement dinsdag kwam naar voren dat Nadyr Mamyrov, het hoofd van de bewakingsdienst van de internationale luchthaven van Bisjkek, gesuggereerde dat Janybek Bakijev, een van de zes broers van de president, bij de zaak betrokken is. Mamyrov, die sinds maandag zoek is, zegt dat hij in opdracht van Janybek Bakijev de koffer van Tekebajev naar een afgesloten kamer zonder bewakingscamera's had laten brengen. Over drugs zegt hij in zijn verklaring niets.

  Primitieve provocatie
  De chef van de veiligheidsdienst, Boesoermankoel Tabyldijev, zei niet bij de "primitieve provocatie" betrokken te zijn, maar de morele verantwoordelijkheid op zich te nemen te nemen en zijn functie neer te leggen, na zijn plaatsvervanger Janybek Bakijev te hebben opgedragen ontslag te nemen.

  Onrust
  Koermanbek Bakijev werd tot president gekozen na het in maart 2005 door betogingen van de oppositie afgedwongen vertrek van president Askar Akajev. Nadien is het in de voormalige sovjetrepubliek onrustig gebleven. (novum/ap)
  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_258369.html