Tabaksontmoediging / ’Veel meer agressie tegen roken nodig’

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 13, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,295
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Tabaksontmoediging / ’Veel meer agressie tegen roken nodig’door Joop Bouma

  Bron: Trouw.

  Minister Hoogervorst wil dat in 2008 nog maar 20 procent van de Nederlanders rookt. Nu is dat 28 procent. In Californië lachen ze hierom. Daar rookte vorig jaar nog maar 14 procent. ,,Jullie moeten iets doen, anders wordt jullie gezondheidszorg straks onbetaalbaar.’’ Dat voorspelt de Amerikaanse April Roeseler, medewerker van de afdeling tabaksontmoediging van de gezondheidsdienst in Californië. Zij spreekt morgen op een congres in Den Haag over de toekomst van tabakspreventie in Nederland. Haar adviezen aan Hoogervorst en de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro): „Jullie moeten een agressiever anti-rookbeleid opzetten. Jullie moeten de accijnzen verder verhogen. Jullie hebben te weinig geld over voor tabaksontmoediging. Jullie moeten de politieke wil tonen om de tabaksindustrie in opspraak te brengen.’’ Pas dan is er een toekomst voor tabakspreventie.

  In Californië is dat redelijk gelukt. Sinds 1988 wordt daar het tabaksgebruik op meerdere fronten bestreden. Het aantal rokers daalde van bijna 27 procent naar 14 procent in 2005. In Californië wordt een deel van de tabaksaccijnzen direct ingezet voor tabaksontmoediging. Roeseler en haar collega’s hadden tot voor kort jaarlijks 100 miljoen dollar tot hun beschikking, waarmee onder meer heftige mediacampagnes werden bekostigd.

  Door het succes van de campagnes liep het tabaksgebruik hard terug. Maar daardoor daalde ook het budget voor tabaksontmoediging tot 62 miljoen dollar (op een bevolking van 30 miljoen). Dat bedrag is nog steeds meer dan het tienvoudige van wat Stivoro in Nederland kan besteden aan tabaksbestrijding.

  Roeseler: ,,Met onze aanpak wilden we de sociale norm van roken tot niet-roken ombuigen. Dat was vooral in die vroegere jaren ’90 erg moeilijk.’’ Roeseler vertelt dat een grootschalige campagne tegen het passief roken veel opleverde. „Actie voeren tegen het meeroken is een effectieve afkickstrategie gebleken. Door de discussie over passief roken zijn veel mensen daadwerkelijk gestopt met roken.’’

  Daarnaast heeft de frontale aanval op de marketingactiviteiten van de tabaksindustrie effect gehad. Roeseler gelooft niet in overleg of samenwerking met de industrie. De overheidsdienst zette sigarettenfabrikanten in tv-reclames neer als kille ondernemers die vooral scholieren aan zich trachtten te binden. „Mensen kregen in de gaten dat ze door de fabrikanten werden gemanipuleerd. De industrie betoogde telkens dat rokers het recht hebben om te roken. Maar wij stelden dat niemand een recht heeft op roken: niet-rokers hebben wel recht op schone lucht.’’

  Roeseler gelooft niet in een tabaksindustrie die wil meehelpen om te voorkomen dat jongeren gaan roken, zoals in Nederland door de bedrijfstak wordt gesteld. „De tabaksindustrie verkondigt overal dat roken een volwassen keuze is. Met die mededeling maken ze het roken juist aantrekkelijk voor jongeren. Die willen graag volwassen doen. Wij hebben de campagnes geanalyseerd die de industrie opzette om jongeren te ontmoedigen. Er wordt vrijwel nooit gesproken over gezondheidsrisico’s. Altijd maar dat hameren op die volwassen keuze. En ondertussen in cafés gratis sigaretten weggeven aan jongeren, om ze aan het roken te krijgen.’’
   
 2. Ruud

  Ruud Gold Member

  Reputation Points:
  400
  Messages:
  536
  Joined:
  Aug 25, 2005
  35 y/o from The Netherlands
  Zou de overheid het echt willen dat roken verbannen werd? Ikzelf geloof daar niet zo in, denk dat de overheid er een leuk centje bij heeft wat betreft de accijnzen.

  Steeds minder mensen roken en de accijnzen stijgen steeds meer, ik denk dat dit elkaar een beetje opheft zodat de inkomsten hetzelfde blijven.