Terreur, Cannabis En Homo's In Atlas

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Apr 12, 2007.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  TERREUR, CANNABIS EN HOMO'S IN ATLAS

  Rotterdam - De Bosatlas is niet meer louter objectief en onomstreden.
  Vanaf vandaag kan het standaardwerk in het onderwijs ook worden gebruikt als discussiestuk in de lessen maatschappijleer.

  In de editie die vandaag in Amsterdam wordt gepresenteerd, is voor het eerst een kaart opgenomen van mogelijke terreurdreiging in diverse landen. Op de kaart is te zien dat het grootste risico op een terroristische aanslag bestaat in het Midden-Oosten, Irak en Afghanistan. Nederland en Amerika zitten wat betreft dreiging in de 'middencategorie'. In Groenland, Noorwegen, Finland en Zweden is de dreiging van terrorisme het laagst.

  Ook een primeur in de Bosatlas: een kaart met landen waar de shariawetgeving in de praktijk wordt gebracht, een kaart die weergeeft hoe landen hun wetgeving over homoseksualiteit hebben ingericht - doodstraf of homohuwelijk? - en een kaart met gegevens over cannabisgebruik per persoon per jaar. Uit die laatste kaart blijkt overigens dat Amerikanen het meest blowen van alle wereldburgers.

  De atlas bevat ook voor het eerst een kaart die laat zien in welke landen de premies voor verzekeraars het hoogst zijn, gebaseerd op een inschatting van de mogelijke politieke en economische (in)stabiliteit van die landen. Nederland is op deze kaart ingedeeld in de stabielste categorie; een land als Noord-Korea zit in de categorie landen waar het risico voor investeringen het hoogst is.

  De nieuwe kaarten zijn opgenomen in de atlas omdat het onderwijs vraagt om actuele thema's, zegt directeur-uitgever Dina Boonstra van Wolters-Noordhoff. "Maar de uitgever wil ook uit eigen verantwoordelijkheid zichtbaar maken wat de samenleving bezighoudt, en welke thema's er spelen."

  Boonstra begrijpt dat de nieuwe kaarten in een andere categorie vallen dan de objectieve kaarten met "plaatsnamen en bergketens". Deze atlas gaat inderdaad verder, zegt Boonstra. Maar ze vindt dat nieuwe aanpak een "toegevoegde waarde" heeft. Ze wijst er wel op dat het aan de docenten in de klas is hoe ze de kaarten willen interpreteren.

  Die vraag is vooral aan de orde bij de kaarten over terrorisme, de economische en politieke risico's van investeringen in landen en de aan- of afwezigheid van geweld in een land. Deze kaarten zijn gemaakt op grond van gegevens van de Amerikaanse verzekeraar Aon en kijken dus door een Amerikaanse bril naar de wereld.

  Boonstra is zich ervan bewust dat Instituut Clingendael waarschijnlijk andere kaarten over deze onderwerpen zou maken. "Toch wilden we deze graag opnemen, omdat je ook op dme manier naar de wereld kan kijken."
  Wolters-Noordhoff werkt nog aan een handleiding voor docenten.

  De uitgeverij is enigszins verrast door alle media-aandacht voor de 'terreurkaart'. Om die reden overweegt Wolters-Noordhoff in de volgende editie meer kaarten over de nieuwe onderwerpen te plaatsen dan nu het geval is, van verschillende bronnen.

  Source: NRC Next (NL)
  Pubdate: 5 april 2007