URBANTREND VERANDERD HET UITGAANSLEVEN

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Dec 30, 2004.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  URBANTREND VERANDERD HET UITGAANSLEVEN


  De 'nieuwe nuchterheid'. Zo noemen onderzoekers de laatste trend onder uitgaanders in Nederland. Jonge mensen die nu beginnen met uitgaan, gebruiken opvallend minder drugs dan hun voorgangers een paar jaar geleden.


  Niet dat ze enkel op bronwater feesten, maar het excessieve slik- en snuifgedrag is er zeker onder clubgangers wel vanaf. En dat heeft alles te maken met de opkomst van de urbanmuziek, zo blijkt uit het rapport van Jellinek en de Universiteit van Amsterdam; Antenne 2003.


  Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam (UVA) is er als hoofd van dit onderzoek helemaal opgewonden van. "Urban komt gestaag op en wordt in toenemende mate naast dance geprogrammeerd. Het is heel interessant om te zien welke kant het nu op gaat. We zitten midden in een overgangsfase."


  Hij


  doelt op de resultaten van het jaarlijks in Amsterdam gehouden onderzoek Antenne van de UVA en Jellinek. Via interviews met clubeigenaren, promoters, dj's en natuurlijk het uitgaanspubliek houdt Antenne de trendgevoelige markt van de partydrugs en het uitgaansleven in de gaten.


  Meest opvallende uitkomst is dat de populariteit van partydrugs onder clubgangers dalend is. En dat komt vooral door de zogenoemde 'instappers'.


  Deze beginnende uitgaanders gebruiken minder drugs dan hun voorgangers.


  Nabben: "Natuurlijk wordt er geblowd en gedronken. Maar waar cocaone en xtc de dance domineren, zie je bij urban een zekere terughoudendheid als het gaat om de eerste experimenten met dat soort partydrugs. Het is vooral minder vaak en minder veel. Dat is wel eens anders geweest." De bij urban horende videoclips, vol uiterlijk vertoon, beonvloeden ook het uitgaansgedrag van jongeren. Nabben: "In hun teksten hebben rappers en r&b zangers het over Crystal Champagne en Courvoisier Cognac. En over Reefers


  (joints) dus dat neemt het publiek over." Mix van afkomsten Midden jaren 90 bekeerde half jong Nederland zich nog tot het 'Gabberdom'. De daarbij behorende snoeiharde en snelle house waren vooral goed te verteren met wagonladingen xtc en speed. Maar niet alleen Gabber verdween naar de underground, de laatste tijd begint dance als geheel ook aan populariteit in te boeten. Nabben: "De jeugd is xtc-moe en zit met smart te wachten op iets nieuws."


  De opkomst van de urbanmuziek zorgt niet alleen voor een verandering in gebruik in het uitgaansleven, het zorgt ook voor een mix van de afkomst van bezoekers. De veelgehoorde klacht onder sommige allochtone jongeren 'dat ze nergens binnenkomen', raakt langzaam achterhaald. Nabben: "Het reguliere clubcircuit begint urban toe te laten, door vaste avonden en het daarbij behorende nieuwe publiek. Die verkleuring van het uitgaansleven draagt voor het grootste deel bij aan de nieuwe nuchterheid. Wie met xtc op een Urbanfeest rond loopt is echt een witte raaf."


  Het Antenne-onderzoek spitst zich toe op Amsterdam, maar volgens Nabben zijn de ontwikkelingen in de rest van Nederland niet veel anders.


  "Trendsetters


  zitten overal en de feesteconomie heeft zich over heel Nederland verspreid.


  Mensen ontdekken dingen in de grote stad en nemen dat mee naar de provincie." Verwacht hij dat het gekleurde urbanpubliek ook nog zal zwichten voor de pillen en de poeders? Nabben: "Misschien. Als publiek vanuit andere muziekscenes zich ook massaal op urban stort dan bestaat de kans dat die niet alleen zichzelf, maar ook hun drugs meenemen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op xtc-gebruik onder allochtone jongeren toeneemt wanneer zij in de minderheid zijn en grotendeels optrekken met blanke jongeren. Maar andersom is ook mogelijk. Blanken gebruiken juist minder drugs op urbanfeesten omdat het ritme langzamer is. De geschiedenis leert namelijk dat het druggebruik vaak afhangt van het type muziek. Misschien wordt er wel gewoon een joint of jonco gedeeld en blijft het daarbij."
   
 2. P4nic

  P4nic Gold Member

  Reputation Points:
  1
  Messages:
  228
  Joined:
  Jun 28, 2004
  hahaha ja in het begin houden ze zich bij hun jointje maar eenmaal de andere drugs ontdekt, starten ze daar ook volop mee, heb het al bij genoeg zogenaamde rapdude's zien gebeuren...