VACCIN TEGEN ROKEN OP KOMST

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VACCIN TEGEN ROKEN OP KOMST


  ZÜRICH - Een gerenommeerd Zwitsers biotechnisch instituut, Cytos AG, heeft een antitabaksvaccin ontwikkeld dat de opname van nicotine door de hersenen blokkeert en daarmee ook de verslaving die 1,3 miljard sigarettenpaffende aardbewoners in zijn ban houdt.


  De Wereldgezondheidsorganisatie is geïnteresseerd in deze ontdekking, omdat tabaksverslaving tot dusver moeilijker te bedwingen blijkt dan verslaving aan heroïne of cocaïne.


  Begin dit jaar startte Cytos, dat is gevestigd in Schlieren bij


  Zürich,


  met proeven op 350 middelzware tot zware rokers (15 tot 40 sigaretten per dag) in drie Zwitserse klinieken. Daarbij bleek dat bij de proefpersonen antistoffen tegen nicotine in het lichaam werden opgewekt.


  Die bonden zich met de nicotinemoleculen in het bloed, die daardoor 'te groot' werden om de barriere naar de hersenen te doorbreken. Een derde van de gevaccineerden toonde een sterke antistofrespons, bij de rest was dat minder terwijl een dertigtal proefpersonen, die ter vergelijking een 'placebo' (nepvaccin) kregen toegediend, giin antistoffen produceerden.


  Na een vijftal injecties, verspreid over een aantal weken, zijn de proefpersonen een half jaar later nog steeds 'rookvrij'. Hoogleraar Jacques Cornuz van de Universiteitskliniek van Lausanne, die bij de tests was betrokken, zegt dat er nu duidelijke aanwijzingen zijn ,,dat rokers tegen hun verslaving kunnen worden geommuniseerd''.


  Succesvol


  Cytos onthulde de resultaten van het onderzoek enkele dagen geleden op een Amerikaans oncologisch congres in Orlando, waar volgens Cornuz 'geontrigeerd en enthousiast' werd gereageerd op CYT002-NicQb, de technische aanduiding van het preparaat. Ook in Amerikaanse en Britse laboratoria wordt aan een antinicotinevaccin gesleuteld, maar de zogeheten 'immunodrug' van Cytos heeft de tweede testfase succesvol doorstaan en ligt daarmee ver voor op de concurrentie.


  Dr Wolfgang Renner, directeur van Cytos: ,,De immuniteitsrespons overtrof onze verwachtingen. Het therapeutische effect van het vaccin is onomstotelijk bewezen en we gaan het nu verder ontwikkelen. We hebben het bewijs dat we het menselijk lichaam zelf kunnen mobiliseren tegen gecompliceerde processen als nicotineverslaving.''


  Volgens Zwitserse medici is het vaccin veilig en bleef de bijwerking beperkt tot lichte huidirritatie of in enkele gevallen een griepachtig gevoel, dat binnen enkele uren verdween. Desondanks bleek dat bij de helft van de proefpersonen toch nog een minieme hoeveelheid nicotine tot de hersenen was doorgedrongen. Cornuz zegt dat Cytos de komende maanden gaat experimenteren met verhoogde concentraties, ofwel meer inentingen.


  Hij denkt dat het product over vier of vijf jaar op de markt kan worden gebracht, vermoedelijk in samenwerking met een van de grote pharmaconcerns in Bazel.


  Het biotechnische instituut, dat enkele jaren geleden werd opgericht door wetenschappers van de Polytechnische Universiteit in Zürich, experimenteert ook met 'immunodrugs' tegen overgewicht, hoge bloeddruk, artritis en zelfs Alzheimer. Klinische proeven met een anti-vetzuchtvaccin zijn al begonnen en zijn volgens Cytos 'veelbelovend'. Het instituut heeft 150 wetenschappers en analisten in dienst.