Verdachte, Jonge Vriezenveners Verstoppen Pillen En Ghb In Onderbroek

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 15, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VERDACHTE, JONGE VRIEZENVENERS VERSTOPPEN PILLEN EN GHB IN DER ONDERBROEK
  Partytime in 't veen
  ALMELO/VRIEZENVEEN - Het hoort erbij: pilletje, scheutje zoutige dope, grammetje speed. Als groepen jongeren uit pakweg Vriezenveen, Vroomshoop en Nijverdal stappen, spoelen ze even simpel Grolsch als GHB weg. Nu zitten ze voor de Twentse rechter.
  Ze weten drommels goed dat ze verboden 'snoepgoed' slikken. Niet voor niks verstoppen de dames hun pilletjes of buisjes GHB 'in alle gaten', als ze gaan stappen in de disco's Zak, Index, Dieka en andere Duitse of vaderlandse pretpaleizen. En de heren weten dat ze hun dope in de onderbroek moeten verstoppen snder hun edele delen. Portiers bevoelen immers alleen de zijkanten van hun onderlichaam...
  Na een fataal ongeluk in Daarlerveen, waarbij een Vroomshoper (18) op 29 juli het leven laat en de politie een tasje met een assortiment drugs vindt, net gekocht bij een subdealer in Vriezenveen, wordt het Cobrateam van de recherche gevormd.
  Al eerder zijn er 'signalen' dat gevaarlijk en verboden spul wordt geslikt, op ruime schaal. 'Bij een simpele brommercontrole viel een jongeman zo achterover. Opeens: pats. Dat is vastgelegd. Zulke signalen hebben we voor de rest van Twente niet', zegt officier van justitie A.
  Damen, bij het OM verantwoordelijk voor Noordwest-Twente. Waarom wil hier in het veen en niet is Saasveld of Weerselo? Daar kan een socioloog op promoveren justitie weet het niet.
  Het gevormde Cobrateam plukt in oktober, in een massale 'veegweek', vele tientallen drugsgebruikers en -dealers uit Vroomshoop, Vriezenveen, Westerhaar, Nijverdal en contreien van straat, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. De groep staat deze week voor de rechter. 'Een sneeuwbal rolde door Twente. Wat eraan bleef plakken, was snvoorstelbaar', aldus rechtbankpresident T. Rikken.
  Ook aanklager Damen is geschrokken van de massale arrestatiegolf die over het Twentse platteland spoelde. Vooral omdat al eerder, vanaf 2001, drie rechercheteams de handel in xtc, GHB en speed aan het licht brachten, ssk in 't venne.
  Zo wordt in het laatste onderzoek politieman V. (dan 34) gepakt. Als zijn naam valt als potentieel dealer, volgt in maart 2003 huiszoeking.
  V. vertelt zijn toenmalige collega's waar hij 49 pillen heeft verstopt - in een vibrator - en waar een restje van een ingekochte halve liter GHB staat. Voor de 'beer uit Vroomshoop' volgt ontslag.
  Nu is het opnieuw raak, weer in deze 'hoek' van het platteland. Damen:
  'Ik schrok dat die eerdere zaken het beeld niet hebben veranderd en dat de verdachten jonger lijken te worden.'
  Waren de slikkers en dealers in de oudere drugszaken een eind in de twintig of begin dertig, nu zijn begin-twintigers tegen de lamp gelopen.
  Bij bosjes.
  Damen heeft enig zicht op de scene gekregen. 'Er zit weinig structuur in. We zien gebruikers met bomberjacks en kale koppen, uit de technoscene, maar ook hele 'doorsnee-verdachten'. Het zijn groepen vriendjes van elkaar jonge mensen van 15 tot 25 jaar. Typisch uitgaanspubliek. Stappers met vaste banen en redelijke inkomsten. Ze kunnen zich financieel wat veroorloven.'
  'Gewoon'
  Ze weten drommels goed dat ze strafbare zaken doen verstoppen de dope niet voor niets op de meest intieme plekken, om ontdekking aan de discodeur te vermijden. 'Maar ze ervaren het niet als kwaad. Het wordt als 'gewoon' beschouwd, niet als het dealen van harddrugs. En dat is het bij speed en pillen wil. Daar staan forse celstraffen op.'
  In de zittingen wordt die 'losheid' helder. Het is amicaal geld lappen, om samen 'snoepgoed om te stappen' in te slaan. Eerder spannend dan strafbaar. Veelzeggend is een vraag van politierechter F. Teekman. Zij informeert bij een verdachte slikker of het inkopen van GHB hetzelfde voor hem is als een kratje bier. Simpele antwoord: 'Ja!'
  In een andere zitting doet subdealer Ter H. (21) uit Vriezenveen zich naoef voor. 'Het was gewoon een vriendendienst', beweert hij. Waarop officier van justitie M. Lousberg stelt: 'De drugs liggen toch niet in de schappen bij Albert Heijn?' Dat moet de jonge verdachte beamen. De gewaardeerd kraanmachinist hangt nu vele maanden cel boven het hoofd hij dreigt zijn baan te verliezen.
  Aan deze dope kleeft het imago dat ze 'normaal' zijn op een avondje stappen naar disco of housegala. Damen: 'Ze heten niet voor niets partydrugs. Heroone is een drug voor losers, voor kansarmen, mensen zonder baan. Dat wordt wil als crimineel gezien.'
  De gebruikers beseffen volgens Damen niet wat de risico's van pillen, het verlammende GHB en speed zijn, voor de gezondheid later. Voor justitie reden Project Graan (Grootschalige Aanpak) op te tuigen. Met de politie Twente, de gemeente Twenterand en hulpverlers worden voorlichtingsavonden over de risico's van drugs belegd.
  Die zijn niet vrijblijvend. De eerste opgepakte gebruikers zijn deze week niet alleen gestraft met een taakstraf van gemiddeld 80 uur, maar moeten ook 'op cursus', net zoals dat eerder ook met veroordeelde beschonken bestuurders gebeurde. Als bijzondere sanctie. Komen ze niet, moeten ze tien uur extra voor nop werken, om drugsgebruik te stoppen.
  'Vond de rechter een prima idee', zegt Damen. Misschien, oppert hij, leidt project Graan er toe dat in de gemeente Twenterand, maar ook Hellendoorn (met Nijverdal), 'meer structuur' nodig is in het jeugdwerk.
  Kan een jeugdhonk of een hangplek helpen?
  In het dossier schetst het Cobrateam een sfeerbeeld. Hoe steekt Vriezenveen in elkaar? Opgetekend is hoe en waar jongeren rondhangen. In het centrum, bij de Edah. Maar ook rond basisscholen, tot wanhoop van directeuren. Zij vinden met de regelmaat van de klok lege wietzakjes op hun schoolpleinen. Als agenten de jongeren aanspreken, worden ze agressief. Steeds meer meisjes sluiten zich bij de groepen aan terwijl 'lovedrug' GHB oprukt. Het goedje waar je 'willig' van wordt. Damen:
  'Daarop is de bijzondere beslissing genomen om ook afnemers van kleine hoeveelheden te vervolgen.' Cobra sloeg toe.

  Source: TC Tubantia