Vette Hamburgers Moeten Hasj Verdrijven

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jan 6, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VETTE HAMBURGERS MOETEN HASJ VERDRIJVEN
  AMSTERDAM - Op het Mercatorplein in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes hangen jongeren, vooral scholieren, knetterstoned rond. Tijd voor actie: een grand cafi of een hamburgerpaleis.
  Op het roemruchte Mercatorplein in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes zou Seckin Dogan het liefst een hamburgerpaleis zien verrijzen. 'Een echte McDogan', grapt de 28-jarige makelaar van Turkse afkomst. Zo'n restaurant zou volgens hem het plein en omtrek pas echt uit de malaise halen. In het blowverbod, dat er op 1 februari van kracht wordt (als eerste locatie in Amsterdam), heeft hij weinig vertrouwen. Net zomin als het alcoholverbod de buurt volgens hem echt vooruit heeft geholpen.
  Dogan schreef dit voorjaar een brief naar de stadsdeelvoorzitter, waarin hij zich beklaagt over blowende hangjeugd voor zijn kantoor in de Hudsonstraat. Hij zag zich genoodzaakt het kantoor te verplaatsen, zodat zijn klanten weer gewoon naar binnen kunnen. Boze winkeliers en bewoners van het plein en omliggende straten sloten zich aan bij het protest.
  Schriftelijk lieten ze weten het zat te zijn: portieken worden al jaren lang bevuild, de toegang tot de woning wordt belemmerd. Dat alles onder een permanente penetrante geur van hasj en wiet.
  Burgemeester Cohen en de gemeenteraad van Amsterdam gingen vorige maand
  overstag: naast het lokaal geldende alcoholverbod op straat, is het voortaan op het Mercatorplein ook verboden in het openbaar softdrugs te gebruiken. De maatregel kan ook elders in Amsterdam worden toegepast.
  Een aanpassing van de algemene plaatselijke verordening (APV) was daartoe noodzakelijk. Een ontwerper is ingeschakeld voor een nieuw verbodsbord waarop een grote joint is geschilderd. Indien de politie kan vaststellen dat overlast wordt veroorzaakt door blowen, krijgt de overtreder een bekeuring van 45 euro. De bon wordt naar het huisadres gestuurd in de hoop dat de ouders ingrijpen.
  Want zonder uitzondering zijn het minderjarigen, jongens en meisjes, van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst, zo heeft Arco Verburg (33), wethouder van het stadsdeel, van de politie vernomen. De meesten, zo'n 70 procent, wonen in de westelijke tuinsteden, waar niet alleen het aantal coffeeshops op de vingers van iin hand is te tellen, maar waar tevens nog enige sociale controle heerst. De jongelui zoeken derhalve hun vertier in De Baarsjes, waar binnen een plek van nog geen anderhalve kilometer dertien coffeeshops zijn gevestigd.
  Oudere gebruikers halen voor de jeugd onder de 18 jaar in de shops een joint. Met als gevolg, aldus een citaat uit een politierapportage:
  'Overlast van scholieren, die 's morgens al stoned uit de metro of bus komen en stoned in de klas zitten. Vooral tijdens tussenuren en na schooltijd heeft de omgeving overlast van blowende jongeren.' Bekend is dat velen de schoolbanken niet eens halen en spijbelend de tijd doorkomen op straat met een joint.
  Makelaar Dogan blijkt een van de weinigen die geen heil verwachten van het blowverbod. Winkeliers, omwonenden en zelfs de exploitanten van de coffeeshops zijn enthousiast. Mohammed Elazzouzi heeft z'n shop Flash Back pal naast het verlaten oorspronkelijke kantoor van Dogan. 'Die jongelui veroorzaken veel overlast, dat is waar. Ik denk dat ze wegblijven als ze hier niet meer buiten mogen roken.'
  Wethouder Verburg erkent dat een blowverbod alleen niet zal helpen. Er is meer nodig om die gure plek in De Baarsjes op te knappen. Zo werkt hij aan een plan om op het Mercatorplein een grand cafi te krijgen.
  Hij
  heeft geld tot z'n beschikking om de benedenverdieping van twee panden op te kopen en te verbreden tot een deftig cafi. En trouwens, dat alcoholverbod op straat heeft wel geholpen. Verburg toont politiecijfers waaruit blijkt dat de overlast van drinkebroers de afgelopen jaren drastisch is teruggelopen.
  Makelaar Dogan blijft sceptisch. Duurdere, maar nog steeds aantrekkelijk geprijsde woningen op het plein die hij in opdracht van het stadsdeel niet meer aan een allochtoon - 'ik bedoel dus een Turk of Marokkaan' - maar aan 'blanke Nederlanders' moest verhuren, kreeg hij amper vol.
  Hij heeft tot slot nog een tip: 'De politie moet meer gezag uitstralen.
  Hoe kan het nou dat die blowers bij agent Theo wel de benen nemen als ie met z'n jeep komt aanrijden. Die andere agent lachen ze gewoon uit.'