Vreemde Bijwerkingen Slaapmiddelen

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Apr 12, 2007.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VREEMDE BIJWERKINGEN SLAAPMIDDELEN

  Een aantal veel gebruikte slaapmiddelen kan vreemd gedrag veroorzaken, zoals slapend een stukje gaan rijden of 's nachts de ijskast plunderen.
  Voor deze curieuze bijwerking waarschuwde woensdag de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

  Slapend een stukje gaan rijden door slaappillen Van dertien slaapmiddelen, waarvan drie ook in Nederland verkrijgbaar zijn, kreeg de FDA melding dat mensen na inname slapend allerlei dingen gingen doen, zonder het zich daarna te kunnen herinneren. New York Times schreef vorig jaar al over klachten van gebruikers van bijvoorbeeld het middel Ambien (in Nederland verkrijgbaar als Stilnoct).

  Nachtelijk autoritje
  Zo werden sommigen wakker in een bed vol snoeppapiertjes en lege zakken chips, of in een keuken bezaaid met bloem na een nachtelijke (onbewuste) aanval van kookdrift. Anderen ontwaakten naast hun auto, met hun pyjama en pantoffels nog aan, terwijl ze in de handboeien geslagen werden door de politie. Zij konden zich niets herinneren van het nachtelijke autoritje.

  'Het doet me erg denken aan de Halcion-affaire. Bij dit middel, dat in
  2004 uit de Nederlandse handel werd genomen, deden mensen ook dingen waarvan zij zich later niet meer bewust waren,' aldus Annemieke Horikx, wetenschappelijk medewerker van de apothekersbrancheorganisatie KNMP.
  'Het is bekend dat slaapmiddelen uit de groep barbituraten, die in Nederland niet meer worden voorgeschreven, en enkele benzodiazepinen, dit probleem kunnen geven. In Nederland zal het ook voorkomen, maar het is hier op dit moment geen issue.'

  Verslaving
  Horikx verwacht niet dat de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit in actie zal komen. 'Maar misschien dat de Europese organisatie EMEA maatregelen neemt.' Volgens haar is verslaving aan slaapmiddelen uit de groep benzodiazepinen een veel groter probleem in Nederland. 'Vijf procent van alle verzekerden en 30 tot 40 procent van de gebruikers neemt benzodiazepinen chronisch, wat ongeveer gelijk staat aan verslaafd zijn. Na twee weken gebruik van het middel zijn veel mensen verslaafd.'

  De FDA eist dat de fabrikanten extra informatie over de middelen verstrekken en adviseert (hoewel niet bindend) aanvullende studies te verrichten. Het bericht van de FDA volgt na een onderzoek van de Australische geneesmiddelenautoriteit die ook meldingen kreeg van vreemde bijwerkingen. Zo werd een vrouw wakker met een kwast in haar hand, naast haar voordeur die ze net van een ander kleurtje had voorzien.

  Kijk hier voor de FDA-lijst van slaapmiddelen. In Nederland zijn ook
  verkrijgbaar: Ambien (als Stilnoct), Dalmane (als Flurazepam en
  Dalmadorm) en Restoril (als Temazepam en Normison)

  Source: Elsevier(NL)
  Pubdate: 15 maart 2007