Wereldwijd wordt legalisering van drugs overwogen

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Nov 2, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  (< :hoover: :yes-no: :joint: :beer

  Wereldwijd wordt legalisering van drugs overwogen
  31-10-2006


  In het jaar 2020 zullen in veel bij de VN aangesloten landen drugs in beperkte mate verkrijgbaar zijn, en dus niet meer verboden bij de wet. Zo doet het vermoeden nu er een groeiende internationale beweging is tegen het huidige universele beleid waaronder steeds meer substanties wettelijk verboden zijn.

  Het Britse Parliamentary Science and Technlology Select Committee heeft recentelijk een rapport gepubliceerd dat aangeeft dat het bestaande systeem volledig op de schop zou moeten: ‘Drug classification: making a hash of it?’.

  De manier waarop drugs nu geclassificeerd worden in klasse A, B of C gebeurt op basis van de strafrechtelijke sancties die ze veroorzaken, en niet de schade die ze aanrichten. In Nederland staan ze op lijst I of II van de Opiumwet: I zijn harddrugs met onaanvaardbaar risico, II zijn de softdrugs.

  Onze logica suggereert dat straffen overeenkomstig moeten zijn met de schade die is aangericht.

  Het Select Committee stelt een herclassificering voor waarbij ook tabak en alcohol in het systeem worden opgenomen, omdat deze twee middelen samen 40 keer zoveel doden veroorzaken als het aantal veroorzaakt door illegale drugs. Drugs zoals XTC en LSD staan als klasse A aangemerkt, terwijl tabak en alchol niet in het systeem zijn opgenomen en bovendien vrij verkrijgbaar. Hierdoor zou het publiek kunnen denken dat deze niet schadelijk zijn.

  Het rapport geeft aan dat het systeem volkomen onlogisch is, en bovendien verwarrend voor iedereen. Het is nu – en niet pas in 2020 - tijd voor een volwassen debat over onze houding tegenover geestverruimende middelen.

  Volledig artikel
  Bron: Western mail
   
 2. Free Spirit

  Free Spirit Newbie

  Reputation Points:
  341
  Messages:
  72
  Joined:
  Aug 30, 2006
  Het zal tijd worden...

  Zat laatst nog even naar een Engelse docu te kijken waarin achteloos werd opgemerkt dat in het weekend 45% van de verkeersongevallen en 65% van de overlastgevallen (vechtpartijen, vandalisme e.d.) alcohol gerelateerd is. Bij het aantal EHBO gevallen is dit zelfs 70%.

  Als het ipv alcohol om drugs zou gaan zou het land te klein zijn, nu werd het nogal 'matter of fact' gebracht als een gegeven...  Nou maar hopen dat men het écht objectief gaat bekijken, en niet wat een stel idioten er potentieel mee zou kúnnen doen. (Met een jerrycan benzine kunnen een stel hooligans ook een hoop schade aanrichten).

  Als men een beetje gezond verstand gebruikt kunnen de meeste drugs weinig tot geen kwaad. Als men toch wat zou willen aanpakken zou dat het misbruik moeten zijn, niet het gebruik. M.a.w.: pak overlastgevers aan en laat rustige (thuis)gebruikers met rust.