Wiet kweken is in België legaal, oogsten niet!

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by rad0n, Mar 31, 2006.

 1. rad0n

  rad0n Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  3
  Joined:
  Mar 30, 2006
  Vandaag op het nieuws en in de krant, weedkwekers die zijn vrijgesproken.

  Rechter spreekt vijf cannabiskwekers vrij

  vr 31/03/06 - De correctionele rechtbank van Turnhout heeft vijf cannabiskwekers vrijgesproken.

  Bij een inval in een woning in Beerse trof de politie anderhalf jaar geleden een goed uitgeruste cannabisplantage met vijfhonderd planten aan.  [​IMG] (foto Belga)  De rechter oordeelde nu dat het kweken van de planten niet strafbaar is.
  Het bezit van verdovende middelen gemaakt van de planten is wel strafbaar.
  Maar volgens de rechter is niet bewezen dat de vijf ook in het bezit waren van dergelijke verdovende middelen.  Nog geen reglementering

  De rechter is de stelling van de advocaat gevolgd.


  [​IMG] (foto VRT)  Die zei dat de wet van 24 februari 1921 de regering wel de mogelijkheid biedt om een reglementering uit te vaardigen over het verbouwen van planten waaruit cannabis kan getrokken worden, maar dat een dergelijke reglementering er nog steeds niet is. En dat dus het telen van cannabis dan ook niet verboden is.
  Van zodra er geoogst wordt, is er volgens de advocaat zeker sprake van strafbare feiten. Zolang de plant echter in de grond of een pot staat, is dat niet het geval.
  De persrechter van Turnhout zegt dat het om een louter juridische discussie gaat, die zeker haar beslag moet krijgen voor het hof van beroep. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd...

  link naar artikel:
  http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/060331cannabis/index.shtml


  Dit vind ik weer iets typisch Belgisch! De mensen die zich geroepen voelen om nog snel wat oogstjes te doen... ;) want lang zal dit niet meer duren denk ik, zal wel een wetswijziging in aanmaak zijn na dit nieuws

  Grtz rad0n
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,297
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Het drugsbeleid is niet echt zonneklaar

  vr 31/03/06 - Het drugsbeleid in ons land was lange tijd afhankelijk van de plaats waar een druggebruiker betrapt werd. Daar wilde paars met de nieuwe drugswet een einde aan stellen en dat is tot op zeker hoogte ook gebeurd. Echt duidelijk en doorzichtig is het drugsbeleid er echter nog niet mee geworden. En nu heeft een rechter zelfs geoordeeld dat het kweken van cannabis niet strafbaar is.

  Het drugsbeleid is in België lang geen prioriteit geweest.

  Er waren de wet van 24 februari 1921 betreffende het "verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen" en het koninklijk besluit van 31 december 1930 omtrent de "handel in slaap- en verdovende middelen" en daarmee kon men wel voort.

  Pas in 1997, met de oprichting van een parlementaire werkgroep, begon men in de Wetstraat na te denken over een drugsbeleid.
  In 1999 kondigde de paars-groene regering Verhofstadt I aan dat ze het gebruik van de softdrug cannabis uit de schemerzone wilde halen met een nieuwe drugswet.
  Lange tijd hing het immers af van de plaats waar iemand betrapt werd met een joint, of hij vervolgd werd en hoe zwaar hij gestraft werd. De bedoeling was om nu tot een uniform beleid te komen.
  Liberalen, socialisten en groenen discussieerden vier jaar lang en uiteindelijk werd de drugswet in mei 2003 goedgekeurd.

  Blijft strafbaar

  Het "bezit, de invoer, de vervaardiging, het vervoer, het aanschaffen en de teelt van Cannabis, Extracta, Resinae et Tincturae" voor persoonlijk gebruik door meerderjarigen bleef strafbaar in de nieuwe wet.

  Artikel 16 bepaalde echter dat de politie geen proces-verbaal moest opstellen als de meerderjarige "geen problematische gebruiker was of geen overlast veroorzaakte". Er werd dus een gedoogbeleid gevoerd voor bepaalde meerderjarige gebruikers.
  Hoeveel cannabis iemand op zak mocht hebben, stond niet in de wet. Dat zou immers een slecht signaal zijn, zo werd gezegd. Even later werd de grens in een ministeriële richtlijn op drie gram gelegd.
  Het Arbitragehof vernietigde op 20 oktober 2004 echter het bewuste artikel 16 van de nieuwe drugswet. Meerderjarige cannabisgebruikers wisten volgens het Hof onvoldoende waaraan ze zich moesten houden omdat de begrippen ,,persoonlijk gebruik'', ,,problematisch gebruik'' en ,,openbare overlast'' veel te vaag waren. Voorts moesten de toegelaten hoeveelheden niet in een richtlijn, maar in de wet staan, volgens het hof.

  Terug naar de rondzendbrief

  Het resultaat daarvan was dat de rondzendbrief van toenmalig justitieminister Tony Van Parys uit 1998 opnieuw moest toegepast worden.
  Daardoor kreeg de vervolging van meerderjarige drugsgebruikers die geen openbare overlast veroorzaakten, de laagste prioriteit.
  Begin 2005 stelde minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) samen met de procureurs-generaal een nieuwe richtlijn op. Persoonlijk gebruik van cannabis door meerderjarigen - tot drie gram en één plant - blijft de laagste vervolgingsprioriteit krijgen.
  Dit officieuze gedoogbeleid geldt niet als er verzwarende omstandigheden zijn of de openbare orde wordt verstoord. Dat gebeurt onder meer in geval van gebruik in het bijzijn van minderjarigen, bij het bezit of gebruik van cannabis in scholen, hun onmiddellijke omgeving of op publieke plaatsen.
  PS wil aanpassing

  Onkelinx liet weten dat het een ,,tijdelijke en niet-ideale oplossing'' was in afwachting van een nieuwe drugswet.
  En nu wil de PS daar opnieuw werk van maken. Half februari lanceerde de partij een aantal voorstellen voor een coherenter drugbeleid.
  De PS wil meer informatiecampagnes en ze stelt voor om vanaf 16 jaar het gebruik en het bezit van vijf gram van cannabis uit de strafwet te halen.
  Dat moet leiden tot een "verbeterde versie van het Nederlandse model met koffieshops".
  De andere partijen zijn niet enthousiast. Oppositiepartij CD&V schiet met scherp op het voorstel om de leeftijdsgrens van 18 op 16 te brengen, de liberalen laten weten dat koffieshops uitgesloten zijn.
  In elk geval is het debat intussen opnieuw geopend.

  Bron: VRT