Wietplantages Opgerold

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 23, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  WIETPLANTAGES OPGEROLD
  HELMOND - "Hoeveel planten denkte te vinden? Drieduuzend?" De vrouw van het rijtjeshuis aan de Rijnlaan in Brouwhuis loopt nog in haar nachthemd. Drie politiemannen doorzoeken snel haar woning en het tuinhuisje, maar er is geen wietplant te vinden.
  Gisteren hield de Helmondse politie een actiedag voor het opsporen van hennepkwekerijen. Via de anonieme tiplijn, of via buren die iets is opgevallen,heeft de politie de adressen achterhaald. Maar gegevens komen ook vaak van Essent of uit eigen onderzoek van de politie.
  Na het bezoekje aan de Rijnlaan gaat het team naar de Twijnsterhof in Rijpelberg. Voor een open raam van het appartementje wappert de vitrage, een duidelijk teken: "Er is dus een luchtstroom en dat terwijl het nauwelijks waait", legt agent Rob van Straten uit. De wapperende vitrage zou een leek misschien niet zijn opgevallen, maar de typische geur van wiet die bij vlagen voorbij komt waaien, is niet te negeren.
  De huurders zijn niet aanwezig, dus wordt de slotenmaker opgeroepen om de deur netjes te openen. Dat lukt hem binnen tien seconden. Het is inderdaad goed raak. Het hele huis staat vol met planten. Met dit soort operaties gaat standaard een mannetje van Essent mee. "Ik inspecteer hoeveel stroom is afgetapt en ik zorg ervoor dat de agenten geen opdonder krijgen als ze aan het werk zijn, want vaak ligt de elektriciteit gewoon open en bloot", legt hij uit.
  Hij haalt de stroom eraf, de agenten tellen de hoeveelheid lampen en planten. Vervolgens meten ze hoe groot de planten zijn, want aan de hand daarvan kan de hoeveelheid werkzame stoffen worden vastgesteld en die informatie heeft de officier van justitie nodig om de eigenaar te kunnen vervolgen.
  Nog geen honderd meter verder aan de Kempenhof staat het volgende verdachte huis. Aan de buitenkant zijn er geen duidelijke kenmerken van wietteelt. Waarom blijkt binnen. "Dit is een hele professionele plantage. Alles dichtgetimmerd en luchtdicht afgesloten, dat zag je twee jaar geleden nog niet", zegt agent Ton Verkampen.
  Zelfs aan het voorkomen van wapperende vitrage is gedacht; die zit aan de vensterbank vastgespijkerd. Tot in wat vroeger een kinderkamer moet zijn geweest, staan tegen de achtgrond van een schattig sterretjesbehangetje bakken vol met wiet. Vijfhonderdvijftig planten om precies te zijn en dat is veel voor een plantage in een woonhuis.
  Verkampen maakt foto's. Die zijn straks onderdeel van de bewijslast.
  Vervolgens gaat hij met een rolcentimeter de planten te lijf.
  Bij de actie zijn negen locaties in Helmond gecontroleerd. Naast de Twijnsterhof en de Kempenhof, trof de politie plantages aan op de Bosselaan en de Bunstraat. In totaal zijn 1547 planten gevonden.
  De veertigjarige bewoner van de Bosselaan heeft zich bij de politie gemeld en is aangehouden. Twee personen die aanwezig waren in de Bunstraat zijn ook aangehouden, een van is direct vrijgelaten. Een 42-jarige man wordt nog verhoord. De huurders van de overige twee panden zijn bekend. De politie hoopt ze binnenkort aan te houden.