WIETTELERS WORDEN UIT HUIS GEZET

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Sep 18, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  WIETTELERS WORDEN UIT HUIS GEZET

  VELSEN - Velsenaren die een hennepplantage hebben opgezet in hun huurwoning, worden voortaan het huis uitgezet. De vier Velsense woningcorporaties hebben dit strengere beleid afgesproken met gemeente, politie, openbaar ministerie en stroomleverancier Continuon. Naar verwachting tekenen ze eind oktober een convenant.

  Na ondertekening zal de politie aan de corporaties melden dat ze een hennepplantage in een huurwoning hebben aangetroffen. Tot nu toe gebeurt dat niet, aldus de politie. Privacywetgeving verhindert dat, legt Jos van Amerongen van Woningbedrijf Velsen uit. ,,We hoorden recent van de politie dat de laatste jaren vaak een plantage in onze woningen is aangetroffen. Dat werd ons echter nooit gemeld.''


  Het Woningbedrijf bezit zestig procent van de sociale huurwoningen in de gemeente. Tot nu toe heeft het Woningbedrijf nooit een huurcontract laten ontbinden wegens een wietplantage. Dat kan wel. Er staat een verbod op plantages in de huurcontracten. De teelt zorgt voor stank, schimmel door te veel vocht, brandgevaar door aftappen van stroom en vernieling van de woning.


  Van Amerongen: ,,Wij hebben de laatste jaren slechts twee keer met wietplantage te maken gehad. Ein keer vonden we er een bij een ontruiming wegens een huurachterstand. Ein keer hoorden we dat iemand een plantage had. In het laatste geval hebben we gekist dat de plantage werd weggehaald. Dat heeft de huurder gedaan.'' De huurder mocht toen in de woning blijven.


  ,,Het beleid wordt nu strenger. Iedereen met een wietplantage moet het huis uit'', aldus Van Amerongen. Om dat te bereiken moeten de corporaties formeel naar de rechter voor ontbinding van het contract. De rechter gaat pas akkoord als de huurders op de hoogte zijn gebracht van het nieuwe beleid. Binnenkort starten de Velsense corporaties daarom een voorlichtingscampagne.


  Een wietteler in Velsen wordt niet alleen uit zijn huurwoning gezet, maar krijgt ook politie en justitie op zijn dak. Verder komt Continuon langs om een rekening op te maken voor de afgetapte stroom. Dat valt te berekenen op basis van het aantal oogsten waarvan de politie een schatting maakt. Ook de kosten voor herstel van de bewerkte elektrameter worden verhaald. Continuon heeft veel werk aan hennepplantages in Kennemerland, vertelt een woordvoerder. ,,Bij de politie Kennemerland staat iemand aan het roer die erg vooruitstrevend is in de aanpak van plantages.''


  Burgemeester en wethouder van Velsen hebben dinsdag ingestemd met het convenant. De gemeente wil echter pas informatie geven als alle convenantpartners tegelijk de overeenkomst kunnen ondertekenen. Naar een datum wordt nog gezocht.