xtc gebruik evan

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Nov 1, 2005.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  XTC, Het gebruik van
  <TD vAlign=top align=right></TD></T
  <TR vAlign=top>
  <TD vAlign=top align=left width=470 colSpan=2>
  <TABLE width=200 align=right>
  <T>
  <TR>
  <TD align=right> awww.gezondheid.be__picts_xtc_soorten.jpg </A> </TD></TR></T></TABLE>
  XTC is een drug. In het Engels uitgesproken geven de letters de woordklank `ecstasy`, wat extase betekent. XTC is in de vorm van pillen of capsules te koop. Ze hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Vaak hebben de pillen een naam die verband houdt met de vorm of de afbeelding die erop staat: bijvoorbeeld `zonnetje`, `alien` en `olifantje`.
  De werkzame stof die in XTC zit, heet MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine). MDMA heeft een dubbel effect. Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende werking. Anderzijds is er een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt intenser en het gevoel van verbondenheid met anderen neemt toe.
  </TD></TR>
  <TR vAlign=top bgColor=#ffffff height=10>
  <TD vAlign=top align=left>
  </TD></TR>
  <TR vAlign=top bgColor=#e6eadb height=10>
  <TD vAlign=top align=left><A name=2>Wat zit in XTC? </A></TD>
  <TD vAlign=top align=right> awww.gezondheid.be_picts_blue_arrowUP.gif </TD></TR>
  <TR vAlign=top>
  <TD vAlign=top align=left width=470 colSpan=2>Met de vraag `Wat zit in XTC?` is meteen één van de problemen rond XTC aangeroerd: in de helft van de gevallen worden pillen als `XTC` verkocht, terwijl ze het in werkelijkheid niet zijn. Dan zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. Of helemaal niet.
  XTC wordt gemaakt in illegale laboratoria. Via netwerken van dealers en subdealers (vaak zelf feestgangers) komt het bij de gebruikers terecht. De prijs per pil of capsule ligt rond de 10-15 euro.
  XTC heeft vooral de reputatie van `uitgaansdrug` of `dansdrug`. voor jongeren en wordt vaak in verband gebracht met grootschalige dansfeesten en discotheken. In combinatie met lichteffecten en muziek kan het een trance veroorzaken waarin het dansen urenlang volgehouden kan worden.
  Wat voelt de XTC-gebruiker?
  De gebruiker van XTC krijgt zowel geestelijk als lichamelijk een energiek gevoel. Vermoeidheid wordt onderdrukt. Dat wil niet zeggen dat deze verdwenen is. Als de pil uitgewerkt is komt de vermoeidheid in versterkte mate terug.
  Tegelijk wordt de waarneming intenser. Onder invloed van XTC worden mensen sneller intiem en vertrouwelijk met anderen. Sommige gebruikers blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dat kan prettig maar ook een leeg en gedeprimeerd gevoel zijn. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen.
  Wat zijn de risico s • Vermoedelijk kan gebruik van XTC leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). Gevaar neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt.
  • Als XTC verkochte pillen blijken vaak geen XTC-pillen te zijn. Ze bevatten soms andere stoffen, die grote risico`s met zich mee kunnen brengen. Daarnaast kan de dosering per pil sterk verschillen.
  • Wie XTC gebruikt kan uren achter elkaar dansen en loopt het risico oververhit te raken als niet genoeg water of frisdrank gedronken wordt. Oververhitting is levensgevaarlijk.
  • Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken. XTC kan ook angstaanvallen, depressies of psychoses versterken.
  • De combinatie met andere middelen, zoals alcohol en medicijnen is riskant.
  • XTC maakt overmoedig en kan het coördinatievermogen aantasten. XTC in het verkeer is dus gevaarlijk.
  </TD></TR>
  <TR vAlign=top>
  <TD vAlign=top align=left bgColor=#ffffff colSpan=2> awww.gezondheid.be_picts_blue_arrow.gif zie ook artikel : Ectasygebruikers kunnen ook nuchter risico's slecht inschatten
  </TD></TR>
  <TR vAlign=top bgColor=#ffffff height=10>
  <TD vAlign=top align=left>
  </TD></TR>
  <TR vAlign=top bgColor=#e6eadb height=10>
  <TD vAlign=top align=left><A name=5>Is XTC verslavend? </A></TD>
  <TD vAlign=top align=right> awww.gezondheid.be_picts_blue_arrowUP.gif </TD></TR>
  <TR vAlign=top>
  <TD vAlign=top align=left width=470 colSpan=2>XTC is niet lichamelijk verslavend. Je krijgt geen ontwenningsverschijnselen als je geen XTC meer slikt. Er is wel steeds meer XTC nodig om hetzelfde effect nog te voelen. Geestelijke afhankelijkheid kan wel optreden bij XTC-gebruik. Dat komt met name omdat sommige mensen moeilijk zonder `kicks` kunnen. XTC en andere middelen kunnen hierin voorzien.
  Uit onderzoek is bekend dat zo`n 5,6% van de scholieren tussen de 12 en 18 jaar wel eens XTC heeft gebruikt. De verwachting is dat het gebruik nog zal stijgen.
  Wat doe je eraan?
  Gebruik het niet. Elk gebruik van XTC brengt risico`s met zich mee.[/B]
  Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken. Bovendien kan XTC depressies, angstaanvallen en psychoses versterken.

  Als je het toch wilt gebruiken, denk dan aan het volgende:
  • Gebruik van XTC heeft nadelige gevolgen voor de hersenfuncties. Hoe hoger de dosis en hoe frequenter je gebruikt, des te hoger de risico`s op schade. Het is niet bekend in welke mate je herstelt en hoe lang het duurt.
  • Er is geen veilige dosering aan te geven. Wetenschappers komen met steeds nieuwe gegevens over schadelijkheid en individuen reageren verschillend op dezelfde dosering.
  Voorkom oververhitting, want dat bevordert het ontstaan van hersenbeschadiging. Oververhitting kun je tegengaan door het drinken van zoete of isotone frisdrank. Ook weer niet teveel, één glas om de 20 minuten is voldoende. Bijslikken van andere drugs, die de lichaamstemperatuur verhogen, zoals amfetamine en efedra, vergroot de risico`s aanmerkelijk.
  • Laat je pillen testen. Hogere doseringen zijn riskanter dan lagere. MDA, dat ook als XTC wordt verkocht, levert meer risico op schade aan de hersenfuncties dan MDMA. Speed is ook neurotoxisch.
  • Bijslikken is riskant. Diverse lage doseringen maken een hoge dosering. Hoe hoger de dosering, des te groter de kans op schade.
  • Gebruik niet vaker dan hooguit 1 keer per 8-12 weken. Geef je lichaam de kans om weer tot rust en in balans te komen. Je loopt met druggebruik echter altijd risico`s, ook als je maar enkele keren per jaar gebruikt.
  • Let op signalen van je lichaam. Trek je conclusie als je merkt dat je tijdens of na gebruik mentaal minder functioneert
  • Gelijktijdig gebruik van medicijnen en alcohol is riskant.

  N.B.: thuistesten zoals de E-Z-test worden afgeraden. Ze zijn moeilijk te hanteren en geven geen uitsluitsel over de hoeveelheid aanwezige stoffen in de pil.
  XTC wordt tot de harddrugs gerekend. Het produceren, verhandelen en bezitten van hard drugs is strafbaar. Maar het bezit van een kleine hoeveelheid XTC wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd.

  Actieve voorlichting is belangrijk om XTC-gebruik te voorkomen. Als mensen toch XTC gebruiken, is het van belang de risico`s zoveel mogelijk te beperken. Op steeds meer plaatsen kunnen gebruikers hun pillen laten testen. Steeds meer gemeenten verplichten organisatoren van houseparty`s tot het treffen van maatregelen zoals een afkoelingsruimte (chill-out room), vrije toegang tot drinkwater en aanwezigheid van EHBO-ers.
   
  Last edited: Dec 15, 2005
 2. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  <H1 =drugsdb>XTC (MDMA)</H1>[​IMG]
  <H2>Wat is het?</H2>


  XTC behoort tot de amfetaminefamilie, maar heeft naast de oppeppende werking ook een bewustzijnsveranderend effect. XTC wordt op de markt gebracht in de vorm van pillen en als poeder.


  MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is de chemische naam voor XTC.


  XTC wordt vooral in het weekend en op feesten gebruikt.
  <H2>Geschiedenis</H2>


  MDMA werd in 1912 voor het eerst gesynthetiseerd door de firma Merck Pharmaceuticals. MDMA ontstond als bijproduct bij de synthese van een andere stof en is dus, in tegenstelling tot populair geloof, NIET ontwikkeld als eetlustremmer.


  Eind jaren '60 werd MDMA 'herontdekt' door chemicus Alexander Shulgin: type mad professor die in z'n eigen laboratorium allerlei psycho-actieve stoffen maakt én op zichzelf test. Hij experimenteert zelf met MDMA en verspreidt het onder bevriende psychotherapeuten, die enthousiast zijn over het middel omdat het hun patiënten opener en emotioneel minder geremd maakt.


  Eind jaren zeventig werd door een groep chemici een illegaal laboratorium opgezet in Californië. Men wilde MDMA als middel op de markt brengen. De chemici gaven MDMA de naam 'Ecstasy', oftewel XTC of E. XTC werd toen niet in het uitgaansleven maar thuis gebruikt. Het gebruik was sterk gericht op ontdekken van de binnenwereld.


  Aan het begin van de jaren tachtig ontstond in dansclub Warehouse in Chicago de nieuwe muziekstijl House. Sommige muzikanten slikten XTC-pillen. De eerste Nederlandse acid housefeesten werden georganiseerd in 1987. In November 1988 werd XTC op lijst 1 (harddrugs) van de opiumwet geplaatst. Sindsdien is de populariteit van XTC alleen maar toegenomen.
  <H2>Wijze van toediening</H2>[​IMG]


  XTC komt op de markt als pil, poeder en capsules.


  XTC wordt meestal geslikt als pil. XTC pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo's. Aan de buitenkant kan je niet zien wat de inhoud van een pil is, als je dat wilt weten moet je de pil laten testen bij een testservice.


  Ook MDMA-poeder wordt de laatste jaren steeds meer gezien op de drugsmarkt. Gebruikers nemen kleine ‘likjes’ poeder en bouwen zo langzaam hun dosis op, of ze slikken het poeder in een capsule of in een vloeitje gerold (MDMA bommetje). Soms lossen gebruikers een dosis poeder op in hun drankje. MDMA-poeder wordt ook wel eens gesnoven en (zelden) gerookt. Ook je poeder kan je laten testen bij de testservice.


  Een XTC-pil (als die alleen MDMA als werkzame stof bevat) en zuiver MDMA-poeder zijn dus twee verschillende verschijningsvormen van dezelfde drug! De Nederlandse drugsmarkt is tegenwoordig redelijk zuiver; pillen bevatten vaak alleen maar MDMA als werkzame stof en poeder is bijna nooit versneden met andere stoffen. Wel kan de dosis MDMA in pillen erg variëren (sommige pillen bevatten bijna niets en andere drie keer een normale dosis), daarom blijft het erg belangrijk om je XTC te laten testen.


  Echt gevaarlijke stoffen zoals rattengif, waspoeder of glasvezel zien we in Nederland NIET in de pillen/poeders! MDMA kan ook rectaal (via de anus) toegediend worden (bijvoorbeeld poeder in een capsule). Dit geeft sneller effect dan slikken en je hebt een lagere dosis nodig.
  <H2>Dosis</H2>


  Bij slikken ligt een recreatieve dosis tussen 1 en 2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht (maximaal een keer per maand). Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis dus tussen 60 en 120 mg MDMA. Het gebruik van XTC/MDMA is nooit zonder risico, maar door je aan deze richtlijn te houden kan je de bijwerkingen en risico's beperken.
  <H2>Effecten</H2>
  <H3>Positieve effecten</H3>
  <UL>
  <LI>euforisch, verliefd gevoel
  <LI>empathogeen: je kan je goed inleven in anderen
  <LI>behoefte aan contact, praten en intimiteit
  <LI>energiek gevoel
  <LI>tintelingen in het lichaam
  <LI>verhoogde appreciatie van muziek
  <LI>zin om anderen aan te raken en te knuffelen (hug drug) </LI>[/list]
  <H3>Lichamelijke effecten</H3>
  <UL>
  <LI>verlies van eetlust
  <LI>verhoging bloeddruk en hartslag
  <LI>verhoging lichaamstemperatuur
  <LI>moeilijkheden met plassen
  <LI>droge mond
  <LI>grote pupillen
  <LI>stijve kaken, waardoor de tanden stevig op elkaar worden gedrukt en er in tong en/of kaken gebeten kan worden
  <LI>soms vaag zicht
  <LI>soms misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid
  <LI>soms zweten </LI>[/list]
  <H3>Negatieve effecten</H3>
  <UL>
  <LI>misselijkheid, braken
  <LI>hoofdpijn
  <LI>bij hoge dosis: verwardheid, angst
  <LI>slapeloosheid </LI>[/list]
  <H3>De kater</H3>


  Redelijk wat mensen die XTC gebruiken tijdens het weekend, hebben tijdens de week een dip. Ze voelen zich depri, verdrietig, overgevoelig of juist slecht gehumeurd, lichtgeraakt en leeg. Deze dip is meestal op dinsdag het ergst. Sommige mensen hebben nooit last van een dip!


  De dip na XTC gebruik wordt erger als je:
  <UL>
  <LI>hogere dosissen XTC neemt
  <LI>vaak XTC bijneemt gedurende de nacht
  <LI>combineert met andere drugs (vooral met speed en coke)
  <LI>je niet voldoende water of fris drinkt
  <LI>XTC combineert met alcohol
  <LI>niet goed eet voor en na XTC
  <LI>niet uitgerust bent voor en na XTC
  <LI>als je niet goed in je vel zit </LI>[/list]


  Lees de Unity tips om de XTC kater zo veel mogelijk te bepreken.
  <H2>Afbraak van XTC</H2>


  XTC wordt afgebroken door je lever. Binnen 2-3 dagen na gebruik is er niets meer aantoonbaar in je bloed of urine.
  <H2>Risico's op korte termijn</H2>
  <UL>
  <LI>het belangrijkste risico bij XTC gebruik is oververhitting; lees bij de Unity tips hoe je dit kan vermijden
  <LI>hartaanval bij hartpatiënten
  <LI>epileptische aanval
  <LI>overdosis </LI>[/list]
  <H2>Risico's op lange termijn</H2>
  <H3>Hersenschade</H3>


  Bij dieren is aangetoond dat MDMA schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen. Bij erg zware XTC gebruikers zien we gelijkaardige schade. Het is nog niet duidelijk wát die schade betekent en of de schade zich (volledig) kan herstellen.


  Als je een paar jaar lang ieder weekend 2 pillen gebruikt, zien we negatieve effecten op je geheugen. Die negatieve effecten zijn nog niet verdwenen als je na dit heftige gebruik een jaar lang gestopt bent.


  Als je matig gebruikt (bijvoorbeeld één keer per twee maanden, 1,5 pil) dan zien we vooralsnog geen nadelige effecten op je geheugen en hersenen.


  MDMA is dus een stof die daadwerkelijk schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen, we weten alleen niet precies bij welke dosis dit bij de mens gebeurt. Daarom is het erg belangrijk om extra voorzichtig te zijn! De Unity norm is: niet vaker dan eens in de 4-6 weken en dan niet meer dan 1-2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Als je ieder weekend XTC gebruikt, kom je in ieder geval in de gevarenzone! Daarom raadt Unity af om ieder weekend te gebruiken.


  Bij proefdieren nam de hersenschade toe naarmate de temperatuur hoger was. Zorg er dus voor dat je steeds voldoende afkoelt: regelmatig even rusten, geen warme kleren, geen hoofddeksels, regelmatig fris of water drinken.
  <H3>Depressiviteit</H3>


  Bij sommige hevige XTC gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Als je gevoelig bent voor depressie, pas dan op met XTC!
  <H3>Slechte tanden</H3>


  Als je vaak XTC gebruikt kunnen je tanden eronder lijden. Dit omdat je je tanden stevig op elkaar klemt, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken en omdat XTC de speekselaanmaak vermindert, waardoor bacteriën eerder kans krijgen. Gebruik suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed.
  <H2>Verslaving</H2>


  Je kan geestelijk afhankelijk raken van XTC. Je vindt dan bijvoorbeeld een feest niet leuk meer zonder XTC.


  Er treedt ook tolerantie op voor de effecten van XTC. Als je vaak gebruikt, wordt het typische XTC ‘love’ gevoel steeds minder.


  Mensen die regelmatig XTC gebruiken zouden eens over de volgende vragen na kunnen denken om te kijken of hun gebruik niet uit de hand loopt:
  <UL>
  <LI>Kan ik ook zonder XTC gebruik nog in een goede stemming komen?
  <LI>Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer XTC per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
  <LI>Kost het middel me steeds meer?
  <LI>Levert het middel steeds meer problemen op bijvoorbeeld met sommige vrienden, werk en opleiding?
  <LI>Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
  <LI>Ben ik veranderd sinds mijn gebruik?
  <LI>Gebruik ik wel eens om nadelig gevolgen van vorig gebruik op te heffen? </LI>[/list]
  <H2>XTC gebruik in Nederland: prevalentie cijfers</H2>


  2.9% van de Nederlanders geeft in 2001 aan gedurende zijn leven wel eens XTC te hebben genomen. 1.2% deed dit het afgelopen jaar nog en 0.5% heeft de afgelopen maand nog XTC gebruikt.
  <H2>De wet</H2>


  XTC wordt in de opiumwet beschouwd als een hardrug. Dit wil zeggen dat bezit, productie en handel strafbaar zijn.
  <H2>Het verkeer</H2>


  XTC beïnvloedt je rijvaardigheid. Het riskant om deel te nemen aan het verkeer.
  <H2>Combi's</H2>
  <H3>XTC en speed</H3>


  Deze combinatie geeft extra veel druk op hart en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater kan erger zijn dan de kater van de afzonderlijke middelen. Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat speed de hersenschade veroorzaakt door MDMA versterkt - in ieder geval kan speed op zichzelf ook hersenschade geven).


  Deze combi vergroot ook de kans op uitdroging en oververhitting.





  Speed zal het XTC effect wat afvlakken als je het neemt tijdens de XTC piek.
  <H3>XTC en alcohol</H3>


  Omdat alcohol je lichaam uitdroogt, zal de combinatie van alcohol en XTC het risico op oververhitting en uitdroging verhogen. Ook de kater wordt er niet minder op.


  Bovendien vlakt alcohol het effect van XTC af. Zonde van je pil dus.
  <H3>XTC en GHB</H3>


  GHB na XTC zou het XTC-effect verlengen. Deze combinatie kan je ook meer dan de middelen afzonderlijk, ontremmen. Hou daar rekening mee. Je zou dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt.


  Omdat XTC stimulerend werkt, ga je minder snel out van de GHB. Als de XTC echter uitwerkt en er zit nog veel GHB in je lichaam, kan je plotseling wél outgaan.
  <H3>XTC en anti-depressiva</H3>


  Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om XTC te gebruiken.


  Als je de moderne antidepressiva gebruikt, de zogenaamde SSRI's, dan zal je hoogstwaarschijnlijk bijna niets meer voelen van je XTC pil. Het heeft dan geen zin om meer te slikken.


  Als een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het heel gevaarlijk om XTC (maar ook speed) te gebruiken, je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je kan eraan doodgaan!
  <H3>XTC en anti-astma of anti-hooikoorst middelen</H3>


  Het is geen goed idee om deze middelen te combineren, je bloeddruk kan er gevaarlijk van stijgen.
  <H2>Unity tips</H2>
  <UL>
  <LI>Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
  <LI>Rust goed uit voor en na XTC gebruik
  <LI>Eet gezond voor en na XTC gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is moeilijk om te eten tijdens en na XTC gebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies…
  <LI>Drink ieder uur een glas water of een isotoon drankje (zoals AA of Extran) om uitdroging en oververhitting tegen te gaan.
  <LI>Je kan voor en na XTC gebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken.
  <LI>Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
  <LI>Niet vaker dan eens in de 4-6 weken en dan niet meer dan 1-2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht
  <LI>Laat je pillen testen, dan weet je precies wát en hoeveel erin zit.
  <LI>Zorg dat je niet te warm krijgt tijdens XTC gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
  <LI>Niet combineren met andere drugs of alcohol.
  <LI>Niet deelnemen aan het verkeer. </LI>[/list]
   
 3. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  In het kort



  [​IMG]XTC is een drug en wordt verkocht in de vorm van pillen en capsules. Deze hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. De werkzame stof die in XTC zit heet MDMA. Vaak worden pillen als 'XTC' verkocht, terwijl ze het in werkelijkheid niet zijn. Dat zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. Of helemaal niet.
  <UL>
  <LI>Verslavend? Lichamelijk niet, Geestelijke afhankelijkheid komt voor.
  <LI>Steeds meer nodig voor zelfde effect?Deels (voor het bewustzijnsveranderend effect).
  <LI>Effecten korte termijn:Oppeppend/bewustzijnsveranderend. Omgeving wordt anders waargenomen; versterking van gevoelens van intimiteit met anderen.
  <LI>Gevolgen lange termijn:Vermoedelijke veroorzaakt XTC veranderingen in de hersenen; het geheugen kan worden aangetast, de drug kan invloed hebben op de concentratie en de stemming (depressiviteit).
  <LI>Belangrijk:Bij het gebruik van hoge doseringen overheerst het 'speed'-efffect; XTC is gevaarlijk bij hart- en vaatziekten, suikerziekte en epilepsie.
  </LI>[/list]