ZEGEN EN VLOEK VAN QAT

Discussion in 'Diverse drugs' started by Alfa, Aug 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,278
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ZEGEN EN VLOEK VAN HET GROENE GOUD


  Het gebruik van het licht stimulerende middel qat groeit in Afrika, Europa en de Arabische wereld. Kenia is een van de grootste producenten en qat zorgt lokaal voor een economische boom. Maar de effecten van qat zijn omstreden.


  Kinderen gaan niet naar school maar helpen met het plukken van de scheuten Werkzame stoffen van qat staan op Nederlandse drugslijst Ook in Nederland glipt het gebruik van qat zoals Somalikrs en Ethiopikrs het noemen, in Kenia heet het mirraa tussen de mazen van de wet door. Het ministerie van justitie weet evenmin als het ministerie van volksgezondheid hoeveel qat jaarlijks via Schiphol binnen komt. Het enige wat bekend is, is dat qat populair is bij de gemeenschap van zon 30000 Somalikrs in Nederland.


  In 2002 vroegen Tilburg en Rotterdam al aan de minister om qat onder de opiumwet op te nemen, om zo overlast te kunnen aanpakken. Minister Donner antwoordde in 2004 negatief. Hij acht qat amper verslavend en beperkte risicos opleveren.


  Het Trimbosinstituut voor geestelijke gezondheidszorg weet desgevraagd te melden dat twee werkzame stoffen van qat te vinden zijn op de door Nederland gehanteerde lijst van drugs.


  Cathinon valt onder de (verboden) harddrugs, en staat daarmee gelijk aan middelen als heroone, LSD en ecstacy. De andere werkzame stof cathine valt onder softdrugs. Net als bij paddestoelen is de plant op zich legaal. ,,Pas als je de werkzame stoffen eruit haalt, is dat strafbaar onder de opiumwet, zegt een woordvoerster.


  Volgens het Trimbosinstituut, dat niet zelf onderzoek pleegt maar bronnen verzamelt, is qat een licht stimulerend middel waar je energiek van wordt. ,,Wel raken mensen die vaker en urenlang kauwen in zichzelf gekeerd, in een soort trance. Dat in de praktijk veel gebruikers in apathie verzanden is bij het Trimbosinstituut niet bekend. In Jemen verloren de ambtenaren zoveel middagen werktijd dat het zelfs daar te gortig werd. Daarop gaf president Saleh het goede voorbeeld: hij kondigde aan, alleen nog maar in het weekend qat te zullen kauwen.


  Sybilla Claus Alle tafeltjes op het terras van de kroeg zijn bezet. Aan een plastic tafel, afgeladen met flesjes bier, wordt luidruchtig gepraat en gelachen. Aan alle andere wordt slechts af en toe een woord gewisseld. Die klanten nemen teugjes van zoete frisdrankjes en kijken veelal zwijgend naar de ondergaande zon terwijl ze continu kauwen. Het zijn gebruikers van qat. Officieel is dat een licht stimulerend middel, maar in de praktijk lijkt het vaker verdovend. Zo komt het leven in Somalik s middags praktisch tot stilstand omdat de mannen apathisch aan de qat zitten. Ook in Nederland klagen Somalische vrouwen dat door qat mannen hun gezin in de steek laten.


  Eerst krijg je een gevoel van welbehagen. Het hoofd raakt vol met briljante ideekn en er ontstaat een intense band met andere gebruikers.


  Maar als het uitgewerkt raakt, nemen gevoelens van wanhoop en depressie over. En wat je ook doet, je kan niet slapen, beschrijft Christopher Muriki (25) het gebruik van qat, dat in Kenia mirraa heet.


  De kroeg staat in Maua, een plaatsje aan de rand van de Meru-regio en het centrum van de Keniaanse mirraa-teelt. Het gaat om de kersverse, groene takjes die wetenschappers kennen onder de naam Catha Edulis. De blaadjes worden eraf gehaald en het sap wordt uit de jonge scheut gekauwd en doorgeslikt. Slokjes frisdrank neutraliseren de bittere smaak.


  Voor Muriki, student farmacie, zorgt mirraa niet voor een ontsnapping uit de realiteit. Ik kauw om me een Meru te voelen en doe het dan ook alleen met andere leden van mijn volk. Het zorgt voor verbroedering.


  Mirraa is een deel van ons leven, van onze tradities. Als een man om de hand van een vrouw vraagt, neemt hij voor de vader een bosje mirraa van de beste kwaliteit mee. De dorpsoudsten kauwen mirraa om helder te kunnen denken zodat lokale disputen goed worden opgelost.


  De knoestige mirraa-boompjes groeien goed in hooggelegen, droge gebieden waar meestal ook koffie en thee te vinden zijn. Ten zuiden van de heuvels van Meru, bedekt met koffieplantages, liggen vochtige rijstvelden. Ten noorden strekken zich de oneindige, gele savanne vlakten uit .


  Grote tegenstanders van het gebruik van mirraa zijn vooral de kerken. Ze accepteren het product als onderdeel van de plaatselijke traditie maar menen dat het gebruik ervan volledig uit de hand is gelopen. Veel mensen in Meru kauwen namelijk de hele dag, zeven dagen per week en zijn tot niet veel meer in staat. Daar is niks mis mee, beweert Kirimi Mmuunu, een van de grote plaatselijke handelaren en constante kauwer. Hij heeft zijn eigen mirraa-boomgaard maar koopt ook op van anderen.


  Een kilo, bestaande uit tien bundeltjes, levert hem zon 50 euro op.


  Belangrijk is dat de mirraa zo snel mogelijk van de boom naar de klant komt. Versheid is essentieel. Het wordt verpakt in bladeren van de bananenbomen die het koel en vochtig houden, legt Mmuunu uit.


  Hij en zijn vader hebben een flink vermogen vergaard met de handel in mirraa. Steeds meer boeren rukken hun koffiestruiken eruit en vervangen die door mirraa-boompjes. Want mirraa levert meer op.


  Onder inwoners van Maua bestaat huiver om met buitenstaanders over mirraa te praten. Maar tegenover Nederlanders wordt die terughoudendheid een stuk minder. Bij jullie mag alles, is steevast de opmerking in Maua.


  In Kenia zijn marihuana en andere softdrugs verboden, maar valt mirraa buiten de narcotica-wetgeving. De overheid lijkt huiverig de handel te reguleren omdat er veel geld in om gaat en het zorgt voor flink wat werkgelegenheid.


  Bovendien zijn er machtige individuen bij betrokken.


  Het grootste deel van de dagelijkse oogst gaat naar buurland Somalik.


  Daarmee is naar schatting dagelijks ruim een kwart miljoen euro gemoeid.


  Elke dag na lunchtijd komt Somalik min of meer tot stilstand door het gebruik van mirraa. Ook steeds meer Somalische vrouwen gebruiken het verdovende middel.


  In Kenia is er eveneens flink wat afname. In Eastleigh, een wijk van de hoofdstad Nairobi waar voornamelijk mensen van Somalische afkomst wonen, wordt veel gekauwd. Maar ook nachtwakers, bus- en vrachtwagenchauffeurs gebruiken het om wakker te blijven op lange ritten, vertelt mirraa-handelaar MMuunu. Als hij praat ontsnapt regelmatig een druppel van het groene goud, zoals mirra in de regio heet, uit zijn mondhoeken.


  Er bestaat in Kenia controverse over het kauwen van mirraa door weggebruikers. Er is nagenoeg niets bekend over de effecten op het rijgedrag en het reactievermorgen. De politie verbiedt het kauwen tijdens het rijden en dus doen de meeste chauffeurs van openbaar vervoer of transporteurs het vssr een rit. Maar uit onderzoeken blijkt dat mirraa dagen na gebruik nog in het bloed terug te vinden is.


  Het middel wordt ook naar Groot Brittannik en Nederland gekxporteerd. De vraag komt uit de grote Somalische gemeenschappen in beide landen. De verpakking wordt dan aangepast aan Europese normen. De bananenbladeren maken plaats voor lagen zacht papier en de bundeltjes worden behoedzaam in doosjes gelegd. Het vliegtuig verlaat s avonds Nairobi en s morgens vroeg nemen Somalische handelaren de vracht op Schiphol in ontvangst.


  Voor vervoer binnen Kenia worden terreinwagens gebruikt die zo hard rijden dat ze letterlijk over de snelheidsdrempels vliegen.


  Politieversperringen larderen de 300 kilometer lange weg naar het zuidelijk gelegen Nairobi. Agenten kennen de waarde van mirraa en de transporteurs moeten steeds een kleinigheidje achterlaten willen ze voorkomen dat hun autos aan langzame en nauwkeurige inspecties worden onderworpen.


  Mirraa is tenslotte een goedje dat per minuut aan waarde verliest.


  Mirraa heeft Meru niet alleen welvaart gebracht. Ondanks de schoolplicht in Kenia is het aantal kinderen dat onderwijs volgt beduidend lager dan in veel andere delen van het land. Kinderen helpen met het plukken en ontbladeren van de scheuten. Een extra inkomen voor thuis. Maar we dwingen ouders in ieder geval de aller jongsten naar school te sturen en niet te laten werken, vertelt Raphael Muriungi Igembe, een parlementarikr uit Maua.


  Hij praat zorgvuldig en weegt zijn woorden op een goudschaaltje om vooral geen kritiek over mirraa te uiten. Tenslotte heeft het groene goud aanzienlijke welvaart gebracht in zijn kiesdistrict. Her en der worden prachtige huizen gebouwd. Maar de straten door het plaatsje zijn linten van hobbels en gaten. De bodem van de plaatselijke markt bestaat uit stinkend afval. En als laat in de middag de kraampjes er verlaten bijstaan, spelen kinderen er temidden van koeien, geiten en kippen die er hun magen vullen. Ja, het gemeentebestuur is wat laks maar dat heeft niets met mirraa te maken. Daar bestaat zoveel onbegrip over. Het is gewoon een stimulerend middel zoals koffie. Het heeft een vogelvlucht genomen omdat moslims geen alcohol mogen gebruiken en dus massaal mirraa kauwen.


  In het plaatselijke ziekenhuis oordeelt het medisch personeel heel anders. Het begint al bij de ingang waar een bordje aangeeft dat er niet gerookt en niet gekauwd mag worden op het ziekenhuisterrein. Een hoofdverpleegkundige, die anoniem wil blijven uit angst voor mirraa-handelaars, zegt: We krijgen behoorlijk wat snijwonden binnen.


  Mensen hebben daar de meest bizarre verklaringen voor maar wij kunnen zien dat het wonden van kapmessen zijn. Blijkbaar wordt er om qat heel wat gevochten.


  In een van de ziekenzalen ligt zelfs een man in coma. Hij heeft snijwonden in zijn zij. Interne organen zijn geraakt, meldt de verpleegkundige. Op de eerste hulp krijgt zojuist een man met een enorme snijwond op zijn dijbeen de nodige zorg. Dan wijst de verpleegkundige op twee mannen, in blauwe ziekenhuispyamas, die zich op een grasveldje warmen in de ochtendzon. Beiden hebben een hand in het verband. Hun namen willen ze niet geven maar ze beschrijven wel uitgebreid hoe ze aan hun verwondingen kwamen. Ik stond onder een raam te praten en opeens viel het glas uit het venster. Ik beschermde mezelf met mijn handen, vertelt een van de twee. Hij heeft rood doorlopen ogen. Hoe komt hij daaraan? Ik heb een beetje gekauwd. Maar niet tegen de verpleegkundigen zeggen. Die vinden dat niet goed.


  Het Meruvolk staat er om bekend behendig te zijn met kapmessen en een opvliegende aard te hebben. We zijn opgewonden standjes. Zeker als het om mirraa gaat. Mirraa stelen wordt hier beschouwd als een overval op een bank en direct afgestraft door justitie, vertelt student Christopher Muriki. Maar mirraa maakt ons niet agressief, houdt hij vol. Ik word er juist rustig en filosofisch van. En het houdt me wakker als ik voor een examen moet studeren. Maar wat de stof op termijn met zijn hersencellen doet, weet de aankomende apotheker niet.
   
 2. pillywilly

  pillywilly Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  31
  Joined:
  Apr 20, 2005
  ik heb het wel eens op...


  vond het alleen niet zoveel. maar ik denk dat je het ook moet gebruiken met de gedachte van een nieuw middel. en niet als een vergelijking middel[​IMG].
   
 3. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  swim heeft eens van gedroogde bladeren zon 5 gr thee gemaakt.hij vond de smaak niet echt slecht .en de werking ervan vond hij miniem. hij had er meer van verwacht .maar vond het toch zeer lekker als je een zware inspanning maakt .je kon een zware inspanning aan met minder energie.het is voor herhaling vatbaar.
   
 4. venom

  venom Newbie

  Reputation Points:
  33
  Messages:
  83
  Joined:
  Aug 22, 2004
  gedroogde bladeren werken idd ook miniem, de cathinone etc breekt heel snel af bij droging.
  de verse bladeren zullen de trick wel doen hoor ;)