Zes jaar cel geëist in xtc-zaak

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Aug 8, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Uitgegeven op dinsdag 08 augustus 2006 om 16:48:16

  (Novum) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft dinsdag zes jaar cel geëist tegen een 27-jarige man uit Groningen. Hij wordt verdacht van het invoeren van vierduizend liter grondstof voor xtc. Daarmee konden ruim zestig miljoen xtc-pillen worden gemaakt. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 165 miljoen euro.

  Volgens justitie kwamen de grondstoffen sinds januari 2004 vanuit China via Italië naar Nederland. "De verdachte is sinds het begin bij de handel betrokken geweest. Hij zit er dus dik in", betoogde officier van justitie Jan Buttinger voor de rechtbank. Hij leidt de betrokkenheid van de 27-jarige, van oorsprong Chinese verdachte onder meer af uit telefoongesprekken over de handel in drugs. "Deze handel kan je vier jaar celstraf opleveren", zou een andere betrokkene hebben gezegd.

  De verdachte zei aanvankelijk niet te hebben geweten dat het om grondstoffen voor drugs ging. Pas toen de vloeibare grondstof, deels verpakt in waterpistooltjes, in Nederland aankwam zou L. door een van zijn kompanen zijn verteld waar het om ging. L. is de enige die door justitie wordt vervolgd in deze xtc-zaak.

  Het OM brengt de 27-jarige L. ook in verband met de moord op een Chinese tweeling, maar zegt het bewijs in die zaak nog niet rond te hebben. De twee 30-jarige slachtoffers, broer en zus uit Den Haag, werden vorig jaar in februari langs de A50 bij Hattem dood aangetroffen in hun auto. Een van de slachtoffers zou volgens Tjaling van der Goot, de raadsman van L., bij de drugshandel betrokken zijn geweest. Justitie behoudt zich het recht voor de verdachte na voltooiing van het onderzoek alsnog te vervolgen voor de dubbele moord.

  Volgens Van der Goot heeft de moordzaak een belangrijke rol gespeeld bij de strafeis van justitie. "Het OM heeft die moordzaak niet uit zijn hoofd gezet, anders kan ik die hoge eis niet verklaren." De advocaat betoogde dat zijn cliënt slecht hand- en spandiensten had geleverd bij het transport van de drugsgrondstoffen. "Hij is niet de grote vis die justitie in hem ziet."

  De rechtbank doet op 22 augustus uitspraak.

  [Copyright 2006, Novum]

  http://www.nieuws.nl/267903/Zes_jaar_cel_geeist_in_xtc-zaak
   
 2. Jackyl

  Jackyl Titanium Member

  Reputation Points:
  96
  Messages:
  76
  Joined:
  Mar 8, 2005
  from virgin_islands
  Huh, sinds wanneer verkopen ze voorgevulde waterpistolen ? Jackyl is al lang niet meer in de speelgoedwinkel geweest.....